Для одних кухня – це робоче місце, для інших – зона відпочинку та спілкування. Так історично склалося, що найчастіше сім'я в повному складі збирається саме на кухні. У цій кімнаті ми не лише приймаємо їжу, а й спілкуємося, ділимося враженнями за день, будуємо плани. Тому, незалежно від місця розташування та розмірів приміщення, важливо забезпечити та підтримувати там здоровий мікроклімат. Для цього необхідно грамотно вибрати якісні системи опалення та вентиляції. Про те, як та якими методами можна організувати обігрів кухні, ми розповімо в цій статті.

Як організувати опалення в кухні – рекомендації

Як правильно організувати опалення на кухні

На комерційних об'єктах, за облаштування кухні відповідають фахівці. А в домашніх умовах кожна господиня організовує простір під себе. Заздалегідь продумує, які меблі та кухонна техніка потрібні, для організації комфорту в робочій зоні та просторі для приймання їжі. Водночас власники приміщень можуть забувати про необхідність грамотно організувати систему опалення та вентиляції, щоб підтримувати оптимальні показники температури та вологості, з мінімальними витратами коштів та зусиль. Щоб вам було простіше ухвалити рішення, як опалювати кухню, розберемо:

  1. Яка температура та вологість для цього приміщення потрібні на думку санітарних служб.
  2. Які обігрівачі краще вибрати з урахуванням параметрів кухні та виділених у ній зон (функціональності).

Опалення на кухні – норми температури та вологості

Як і для інших приміщень, лікарі-гігієністи розробили рекомендації щодо того, якими мають бути оптимальна температура та рівень вологості в зоні приготування та приймання їжі.

Опалення кухні з урахуванням норм температури та вологості

Відповідно до нормативних документів:

  • для житлових об'єктів – на кухні, яка поєднана з їдальнею, оптимальною вважається температура – +19 °C ... +22 °C, за вологості 40-60 %;
  • для будинку та квартири, в яких кухня та їдальня в різних кімнатах, для зони приготування їжі – +19 °C ... +21 °C (вологість 35-50 %), а для їдальні – +20 °C ... +22 °C (вологість 40-60 %);
  • для комерційних та інших об'єктів (де простір розділено на зони за техпроцесами) у місцях, організованих для роботи з овочами та м'ясом, оптимальна температура – +18 °C... +21 °C, у гарячому ціні – +17 °C... +20 °C, у холодному – +19 °C... +22 °C за вологості 40-50 %.

Обговорімо, які прилади можна використовувати, щоб організувати оптимальне опалення кухні з урахуванням її призначення та характеристик.

Рекомендуємо товар
Protherm Ray (Скат) 24KE/14 (0010023676)
В наявності
Электрический котел Protherm Ray (Скат) 24KE/14 (0010023676)
2 відгуки
Потужність, кВт: 24 | Площа обігріву, м²: 225, 240, 230 | Електроживлення, В: 400

Від чого залежить мікроклімат – як зробити тепло на кухні

Багато хто ще з уроків фізики в школі знає, що температура повітря в приміщенні безпосередньо пов'язана з рівнем вологості, швидкістю руху повітряних потоків та іншими факторами. Тому для створення комфорту недостатньо просто придбати та встановити радіатори опалення, електрообігрівачі або вентилятори. Важливий комплексний підхід.

Рекомендації щодо створення комфортного мікроклімату на кухні

Коли до експертів звертаються за консультацією, перш ніж порекомендувати різні схеми опалення, попередньо уточнюються наступні аспекти:

  1. Який рівень тепловтрат у приміщенні. За результатами аудиту можемо рекомендувати мінімізувати цей показник завдяки утепленню стін, герметизації швів у районі вікон та підвіконня, встановлення якісних багатошарових склопакетів.
  2. Уточнюється, чи встановлена витяжка, чи достатньо її потужності для якісного відведення відпрацьованих повітряних мас та зниження рівня вологості.
  3. Як організовано приплив повітря в кухню – за допомогою провітрювачів та спеціальних пристроїв, або завдяки відкриттю вікон. В останньому разі під час провітрювання не лише тепле повітря виходить із приміщення, а й надходить холодне, що сприяє швидкому охолодженню поверхонь. Як наслідок, може підвищитися ступінь конденсації вологи на меблях та стінах. Уникнути цього можна, встановивши рекуператор або припливно-витяжну вентиляцію.
  4. Наявність міжкімнатних дверей та їх якість.

Лише комплексно оцінивши всі чинники, можна створити здоровий мікроклімат у кухні. Якщо у вас централізована або автономна система, рекомендуємо укомплектувати радіатори термоголовками та іншими якісними аксесуарами для систем опалення. Це дасть змогу відрегулювати температуру батарей до комфортного рівня, наприклад, знизити в разі тривалого використання духовки в маленькій кухні.

Що потрібно врахувати перед прийняттям рішення про те, як обігріти кухню

Простора світла кухня – це мрія кожної господині. На жаль, у реальності, особливо в житловому фонді старої забудови, під них виділяють маленьку площу, на якій потрібно розмістити не лише меблі, а й техніку.

Які моменти необхідно продумати перед вирішенням питання про опалення кухні

Обговорюючи з колегами нюанси проєктування систем опалення для кухні, ми дійшли висновку, що є низка важливих моментів:

  • оскільки в приміщенні часто підвищена вологість, важливо вибирати електроприлади з відповідним рівнем захисту (не нижче IP*4);
  • усім відомо, що не варто розміщувати прилади опалення біля холодильних та морозильних камер, закривати їх меблями. Тому ще на етапі облаштування простору потрібно співвідносити вільне місце з розмірами обігрівачів;
  • доступність ресурсів. Наприклад, теплоносій від централізованої або автономної системи опалення в будівлі, індивідуальне опалення (з використанням газових, твердопаливних або електричних котлів та конвекторів), електрообігрівачі (які підходять для вашої проводки);
  • інтер'єр приміщення та функціональне призначення, щоб визначитися, які пристрої найбільш гармонійно впишуться в нього.
Рекомендуємо товар
Fondital Exclusivo 350/100 B4
В наявності
Радиатор для отопления Fondital Exclusivo 350/100 B4
Написати відгук
Висота, мм: 407 | Глибина, мм: 97 | Довжина, мм: 80 | Під'єднання: бічне | Площа обігріву, м²: 1 | Кількість секцій радіатора, шт: 1

Обираємо який обігрівач підійде для кухні краще – доступні варіанти

Раніше користувачі не могли впливати на те, як організовано опалення у квартирі загалом та в окремих кімнатах зокрема, адже було лише декілька варіантів – централізоване в містах та автономне (індивідуальне) в селищах міського типу та селах. Зараз ситуація змінилася. Велика кількість різних обігрівачів, осушувачів, зволожувачів, рекуператорів забезпечують можливість впливати на мікроклімат в окремо взятій зоні та приміщенні загалом. Розберемо доступні варіанти та обговоримо, чим обігріти кухню найкраще, залежно від її характеристик.

Електричні конвектори на кухні

Один із найпростіших способів обігріву приміщень для приймання їжі у квартирах, будинках, котеджах, офісах – це встановити електричні конвектори, які широко представлені на ринку. Ви можете вибрати настінну модель або мобільний варіант, який на літо можна прибирати в комору.

Обігрів кухні за допомогою електричних конвекторів

До переваг використання електричних конвекторів на кухні можна віднести наступні аспекти:

  1. Моделі із закритим нагрівальним елементом не впливають на кількість кисню в повітрі (не випалюють його) та рівень вологості.
  2. Працюють безшумно, що важливо з урахуванням наявності витяжки, холодильника та іншої досить гучної побутової техніки.
  3. Різноманіття моделей дозволяє вибрати варіант, що підходить за розмірами, потужністю, дизайном. Наприклад, у квартирі ви можете розмістити керамічний електричний конвектор на кухні не тільки під вікном, а й на стіні, вибравши модель, стилізовану під картини. Таке рішення забезпечує подвійний ефект – керамічні панелі (виготовлені з білої глини) прогрівають простір методом конвекції повітряних потоків та за допомогою природного ІЧ випромінювання.
  4. Більшість моделей має вбудовані термостати, в деяких є програматори, що дає можливість мінімізувати витрати на обігрів.

До недоліків застосування конвекторів у кухні можна віднести наступні фактори:

  • у разі потрапляння жиру всередину корпусу його складно звідти видаляти, а в разі накопичення він може давати неприємний запах (гар);
  • на маленьких кухнях не завжди є місце для розміщення конвекторів у нижній частині приміщення, а зверху – ефективність від їх використання нижча (теплі потоки та так підіймаються до стелі, а холодне повітря опускається донизу).

Якщо ви замислилися над тим, який вид обігрівача краще на кухню в офісі, де немає потреби постійно підтримувати температуру на високому рівні, обирайте електроконвектор із програматором. Відповідно до заданого сценарію він може прогрівати простір у певний час до потрібної температури, а в інші періоди працювати в економічному режимі, запобігаючи надмірному охолодженню. Закріплювати обігрівач у кухні бажано на найхолоднішій стіні, на відстані від іншої побутової техніки. За необхідності обігрівати велику кухню на комерційному об'єкті одних лише електричних конвекторів, розміщених уздовж стін, може бути недостатньо.

Рекомендуємо товар
Electrolux Air Plinth Pro ECH/AG-2000PI
В наявності
Электрический конвектор Electrolux Air Plinth Pro ECH/AG-2000PI
Написати відгук
Площа, м²: 16-20 | Керування: електронне | Термостат: електронний | Потужність, Вт: 2000

ІЧ обігрівачі в кухні

Попри те, що виробники пропонують інфрачервоні обігрівачі, що відрізняються ціною, зовнішнім виглядом, розмірами, робочими характеристиками, принцип роботи пристроїв загальний для всіх моделей. Інфрачервоні промені прогрівають предмети, зігрівають людей, тварин та інші фізичні тіла, на які вони спрямовані. А вже від «твердих тіл» частина тепла передається навколишньому повітрю.

Оптимальний обігрів кухні за допомогою інфрачервоного обігрівача

Так, при виборі інфрачервоних обігрівачів для кухні та їдальні, ви отримуєте низку переваг:

  1. Можливість швидко прогріти простір у зоні ІЧ випромінювання.
  2. Безшумна робота.
  3. Довгохвильове ІЧ випромінювання сприяє усуненню бактерій та іншої патогенної мікрофлори, може цілюще впливати на організм людини.
  4. Простота експлуатації.
  5. При розміщенні під стелею не займає корисну робочу площу.

Попри багатофункціональність, ІЧ обігрівачі мають низку недоліків, наприклад:

  • виробники рекомендують розміщувати інфрачервоні випромінювачі на відстані щонайменше 2-3 м від предметів та користувачів. Таких норм складно дотримуватися не лише на малогабаритних кухнях квартир (розміщених у багатоповерхівках), а й у приватних будинках;
  • не всі прилади працюють у довгохвильовому спектрі, короткохвильове випромінювання може завдавати шкоди здоров'ю людей у разі тривалого впливу;
  • з урахуванням принципу роботи ІЧ обігрівачів, важливо грамотно скласти проєкт, визначитися, в яких зонах виконувати монтаж опалювальних систем, щоб ефект від їх роботи був максимальний. Наприклад, не варто їх розміщувати над холодильниками, варильними поверхнями, зонами зберігання продуктів. А ось у зоні приймання їжі обігрів буде не зайвим.

Вивчивши інструкції до обладнання та протестувавши різні ІЧ обігрівачі, ми дійшли висновку, що їх використання актуальне на кухні, розміщеній на комерційному об'єкті, в офісах або на підприємствах з високими стелями, у місцях загального користування та навчальних закладах. А ось у квартирі та навіть приватному будинку такі пристрої можуть створити більше проблем, ніж принести користі.

Тепла підлога в кухні та їдальні

Якщо ви замислилися над тим, як організувати опалення кухні або їдальні на етапі виконання в них ремонту, тоді можна розглянути можливість укладання теплої підлоги.

Як зробити тепло на кухні за допомогою теплої підлоги

Такий вибір забезпечить наступні переваги:

  1. Приміщення прогріватиметься відносно швидко завдяки великій площі тепловіддачі.
  2. За умови правильного складання проєкту та виконання монтажних робіт, система не потребує обслуговування та проста в експлуатації.

Ті, хто вибрав як варіант обігріву – теплу підлогу в кухні, можуть зіткнутися з наступними негативними факторами:

  • необхідність заздалегідь продумати місця розміщення меблів та побутової техніки, щоб під ними не прокладати комунікації;
  • монтаж можливий лише на етапі ремонту в приміщенні, вимагає відповідних знань та досвіду;
  • укладання комунікацій та запуск системи коштує дорожче, ніж встановлення середньостатистичного електроконвектора або масляного обігрівача.

Опалення кухонної зони та їдальні із застосуванням теплої підлоги – це актуальне рішення для житлових приміщень, в яких люди часто ходять босоніж та є маленькі дітки, обмежений вільний простір на стінах. У громадських місцях, на комерційних об'єктах та підприємствах вибір такого варіанту може бути нерентабельним.

Рекомендуємо товар
Magnum Heating Mat 200405
В наявності
Электрический теплый пол Magnum Heating Mat 200405
4 відгуки
Вид кабелю: двожильний | Ширина мата, м: 0.5 | Потужність, Вт: 300 | Довжина мата, м: 4 | Площа обігріву нагрівального мату, м²: 2

Кондиціонер для обігріву кухні

З кожним роком попит на кондиціонери зростає. Адже цей вид обладнання дає можливість прогрівати приміщення, охолоджувати його, в деяких випадках очищати повітря та осушувати.

Переваги використання кондиціонера для опалення кухні

Розберемо, які можливості відкриває рішення купити кондиціонер для обігріву кухні:

  1. Можна підтримувати комфортний мікроклімат незалежно від сезону.
  2. За правильного розміщення виконуватиме функцію теплової завіси.
  3. Широкий вибір моделей – є спліт-системи, моноблоки для віконного та настінного монтажу, мультиспліт-системи з різними за формою та кольором внутрішніми блоками.

Попри низку переваг, використання кондиціонерів у кухні має низку недоліків:

  • навіть найтихіше обладнання все одно шумить під час роботи;
  • висока вартість обладнання та його монтажу;
  • необхідно регулярно виконувати чистку внутрішніх фільтрів, оскільки на кухні в повітрі може бути присутнім жир та підвищена вологість, що сприяє розвитку патогенної мікрофлори всередині пристрою. Обслуговування 1 такого кондиціонера може обходитися дорожче, ніж сервіс систем опалення, організованих іншими методами.

Обговорюючи різні рішення, ми дійшли висновку, що кондиціонери можуть бути корисними в приміщеннях площею понад 9 м² (особливо якщо це їдальня в офісі, кухня в кав'ярні або приміщення опен спейс у квартирі), у яких можна уникнути подачі потоку повітря на варильну поверхню та безпосередньо на користувачів. Тоді як у кухнях площею 4-8 м² спліт-система може задувати полум'я на газовій плиті, створювати відчуття протягу та дискомфорту.

Інші методи організації опалення на кухні

Які існують альтернативні методи організації опалення на кухні

У багатоповерхових будинках найчастіше основний обігрів організовано за допомогою радіаторів, на які подається теплоносій від розподільних станцій. Ефективність такої системи залежить від безлічі факторів, серед яких – дотримання норм та принципів розміщення радіаторів. Здебільшого всі прорахунки виконують відповідальні служби, які мають достатні знання та кваліфікацію. Тому надалі власники приміщення можуть лише замінити застарілі батареї на сучасні радіатори (з підвищеною тепловіддачею) та встановити терморегулятори. Якщо приміщення просторе, можна за потреби встановлювати мобільні електрообігрівачі.

У приватних будинках, котеджах та на комерційних об'єктах, які розміщені в окремих будівлях, можливостей реорганізації систем опалення дещо більше. Наприклад, можна:

  1. У регіонах із високою сонячною активністю розмістити на даху сонячні колектори, а в приміщенні – буферні ємності (теплоакумулятори).
  2. Там, де дмуть сильні вітри, перетворювати енергію від вітряків.
  3. Організувати комбіновану систему опалення, встановивши крім батарей, підключених до централізованої системи, додаткові обігрівачі.
  4. Купити теплові насоси, для перетворення зовнішньої низькопотенційної енергії в теплову.

Який обігрівач підійде для кухні краще

Незалежно від того, якій системі обігріву ви віддасте перевагу, під час її організації важливо продумати про безпеку:

  • електричну – проводка повинна мати достатній запас потужності, відповідне вимогам заземлення, достатній рівень ізоляції (ІР**);
  • термічну – поверхні, з якими можливий випадковий контакт, не повинні прогріватися вище +40 °C (особливо якщо в приміщенні можуть бувати діти);
  • травматичну – дроти не повинні розміщуватися в проходах, пристрої мають бути надійно закріплені.

За можливості, під час вибору електрообігрівачів варто віддавати перевагу моделям із вбудованим захистом від перегріву, перевантаження, перекидання.

Як видно з матеріалу, викладеного вище, щоб була комфортна атмосфера, важливо не лише правильно вибрати обігрівачі для кухні, а й організувати якісну вентиляцію, теплоізоляцію. Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам зорієнтуватися, який обігрівач для кухні підійде у вашому випадку, що зробити, щоб забезпечити комфортну здорову атмосферу з мінімальними зусиллями. Якщо у вас залишилися питання щодо характеристик обладнання, ви сумніваєтеся в правильності вибору методу обігріву офісних приміщень, квартир, приватних будинків, місць загального користування та інших будівель, ви можете звернутися за консультацією до експертів Венкон.

Рекомендуємо товар
LogicPower LP-15-1
В наявності
Тепловой насос LogicPower LP-15-1
Написати відгук
Тип: тепловий насос повітря-вода | Площа, м²: 150 | Виконання: моноблок