Наявність каналізації є однією зі складових комфорту, але водночас вона є джерелом деяких проблем. Напевно, кожен хоч раз у житті змушений був прочищати її самостійно або викликати для цього відповідні служби. Які б сіточки та уловлювачі «сміття» ми не ставили в кухонних мийках, все ж деякі тверді частинки потрапляють у злив. Розв'язувати проблему засмічень можна, якщо купити відповідний подрібнювач у мийку, який подрібнює харчові відходи та інші частинки, що потрапляють у злив кухонної раковини. Кухонний подрібнювач швидко та якісно обробляє елементи, що потрапили в злив, щоб вони легко потоками води змивалися далі в каналізацію, не забиваючи її. Як і інша техніка, диспоузер потребує обслуговування. Витративши пару хвилин на читання цієї статті, ви дізнаєтеся, як почистити подрібнювач відходів, щоб він продовжував ефективно працювати.

Як самостійно очистити подрібнювач харчових відходів — рекомендації експертів

Догляд та ефективне очищення кухонного подрібнювача відходів

Диспоузер допомагає зменшити кількість харчового сміття у відрі, мінімізувати неприємні запахи в приміщенні, забезпечити вищий рівень гігієнічності та зменшити частоту усунення засмічень у каналізації. Він перемелює дрібні кісточки, варені та сирі овочі, ягоди, фрукти, інші продукти. Широкий асортимент подрібнювачів для харчових відходів дає можливість з мінімальними зусиллями знайти найкращий варіант для обраної вами кухонної мийки. При своєчасному обслуговуванні обладнання допомагає значно спростити вирішення побутових завдань. Розберемо поетапно, як почистити подрібнювач харчових відходів своїми руками. Нагадуємо, що пристрої різних виробників відрізняються один від одного, тому у кожного з них можуть бути свої особливості. Ми розповімо про основні етапи та нюанси, про які варто знати тим, хто встановив шредер на кухні.

Рекомендуємо товар
Teka TR 550
В наявності
Діспоузер Teka TR 550
5 відгуків
Функції: реверс, пневмовимикач | Висота, мм: 318 | Ширина, мм: 173 | Глибина, мм: 173 | Потужність, к.с.: 0.55 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1425

Кнопка для диспоузера: рекомендації з очищення

Незалежно від того, чи вибрали ви диспоузер з пневмовимикачем або модель з автоматичним вимкненням, ваш пристрій буде оснащений механізмом керування (кнопкою) для запуску. Навіть якщо перед тим, як запустити кухонний шредер, ви щоразу миєте та витираєте руки, все одно на корпус пристрою потрапляє волога. При проникненні всередину, вона може погіршити роботу контактів. Як наслідок кнопка перестає спрацьовувати та мотор подрібнювача не запускається. Якщо раптом встановлений вами шредер в раковину після певного періоду перестав спрацьовувати, рекомендуємо почистити кнопку. У багатьох моделей верхня накладка знімається навіть без інструментів, що забезпечує доступ до штовхача. Очищення простору під кнопкою від зайвої вологи та забруднення потрібно проводити м'якою тканиною або серветками. Після просушування потрібно зібрати модуль та протестувати роботу диспоузера. Щоб знизити ризик виходу з ладу кнопки та пов'язаних з нею елементів, рекомендуємо регулярно протирати її сухими м'якими тканинами та по можливості не торкатися її мокрими руками.

Як очистити кнопку диспоузера: просто й ефективно

Стопер, фланець та бризкозахист — як почистити диспоузер

Кухонний шредер — досить складний механізм, який встановлюється між раковиною та сифоном. Щоб мінімізувати ризик потрапляння в нього дрібних предметів, столових приладів, верхня частина пристрою оснащується стопером у вигляді сітки. Найчастіше її роблять з нержавіючої сталі, для підвищення довговічності. Згодом отвори можуть забиватися, особливо якщо ви зливаєте жирні відходи в кухонну каналізацію. Тому, якщо ви помітили, що не йде вода в раковині з подрібнювачем, потрібно зняти стопер та промити його. Найпростіше це зробити тим, хто має машини посудомийні. Якщо її у вас немає, використовуйте м'яку губку, рідкі мийні засоби (без абразивних елементів) та гарячу воду.

Рекомендуємо товар
In-Sink-Erator Model Evolution 150
В наявності
Діспоузер In-Sink-Erator Model Evolution 150
3 відгуки
Функції: реверс, пневмовимикач | Висота, мм: 312 | Ширина, мм: 205 | Глибина, мм: 205 | Потужність, к.с.: 0.75 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1425 | Кількість ступенів подрібнення, шт: 2

При знятті стопера рекомендуємо відразу очистити від забруднень бризкозахист. Під час роботи подрібнювача частина відходів потрапляє на його поверхню знизу, при цьому він не омивається потоками води безпосередньо. Щоб подрібнювач харчових відходів стабільно працював, запах від його деталей не створював дискомфорту, потрібно взяти засіб для миття посуду, м'яку губку та очистити поверхні бризкозахисту від частинок, що осіли на його поверхнях. Не використовуйте агресивні мийні засоби, які можуть зруйнувати гумовий бризкозахист.

Бризгозагороджувач диспоузера: як позбутися забруднень

При обслуговуванні кухонного шредера не забудьте очистити фланець, який щільно контактує з бризкозахистом. Щоб не подряпати поверхню, використовуйте м'які кухонні губки та рідкі мийні засоби. Якщо темні плями в місцях контакту з гумовими деталями складно усунути, спробуйте використовувати меламінову губку.

Чистка подрібнювача всередині — які засоби вибрати?

Коли ви вибираєте подрібнювач харчових відходів, звертайте увагу на те, які рекомендації щодо експлуатації обладнання дає виробник. Часто причиною того, що засмітився диспоузер, стає недотримання правил експлуатації. Якщо у вас засмітився подрібнювач харчових відходів, можливо ви:

  • спочатку виливаєте в раковину харчові відходи та вмикаєте диспоузер, а тільки потім відкриваєте воду. Перемелені елементи не встигають вимиватися з робочої камери, осідають на її стінках;
  • вимикаєте воду раніше, ніж необхідно. Не вся їжа з камери встигає змитися в каналізацію, частина залишається в камері, осідає на стінках та з часом ущільнюється;
  • не проводите регулярне чищення (промивання) пристрою.
Рекомендуємо товар
In-Sink-Erator LC 50
В наявності
Діспоузер In-Sink-Erator LC 50
4 відгуки
Функції: реверс | Висота, мм: 362 | Ширина, мм: 102 | Глибина, мм: 102 | Потужність, к.с.: 0.5 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1725 | Кількість ступенів подрібнення, шт: 1

Щоб запобігти засміченню подрібнювача, необхідно вчасно вмикати воду, давати певний проміжок часу для промивання пристрою після закінчення перемелювання відходів, а також регулярно проводити обслуговування. Незалежно від того, чи вибрали ви диспоузери потужністю 0,75 к.с. або більше, чистка подрібнювача харчових відходів буде ефективною, якщо використовувати для цього засоби для миття посуду та інші спеціальні продукти. Водночас на форумах можна зустріти поради щодо застосування різних «народних» методів. Розберемо різні варіанти очищення диспоузера.

Як чистити подрібнювач харчових відходів мийним засобом для посуду — прості поради

Щоб мінімізувати кількість жирів та відкладень на стінках шредера, рекомендуємо для промивання використовувати рідкий мийний засіб для посуду, який утворює хорошу піну. Щоб подрібнювач харчових відходів не забився, необхідно раз на кілька днів, після того, як закінчите його використовувати:

  1. Увімкнути теплу воду невеликим струменем.
  2. Налити в раковину рідкий мийний засіб для посуду.
  3. Увімкнути диспоузер та вимкнути воду.
  4. Зачекати, поки всередині камери утвориться піна. Можна вимкнути диспоузер та зачекати від 0,51 до 1 хвилини, поки активні речовини знищать забруднення.
  5. Потім необхідно добре промити диспоузер, що працює теплою водою, щоб все сміття стекло в каналізацію.

Чищення подрібнювача харчових відходів за допомогою мийного для посуду - простий і ефективний спосіб

Таке чищення не займе багато часу, але допоможе запобігти появі неприємних запахів, знизити ризик ситуацій, при яких ви виявите, що забився подрібнювач харчових відходів.

Спеціальні засоби, щоб не забився подрібнювач відходів

В наші дні ті, хто виготовляє сантехнічне обладнання, а також компанії, що спеціалізуються на випуску мийних засобів, пропонують широкий асортимент спеціалізованих товарів, основна функція яких – очищення робочих поверхонь. У продажу є пакетовані засоби у вигляді капсул, розроблені спеціально для ефективного очищення диспоузерів від різних типів забруднень. Поверхнево-активні речовини та піна, що утворюється при запуску обладнання проникає в важкодоступні місця, ефективно розчиняє жир та наліт. На кожному такому засобі є інструкція із застосування. У більшості випадків достатньо вийняти бризкозахист, помістити капсулу або порошок з пакета в диспоузер. Поставити захист від бризок на місце, включити невеликий напір води та запустити обладнання на 30-60 секунд. Потім збільшити напір, щоб як слід промити робочу камеру.

Рекомендуємо товар
Blanco FWD LITE 526646
В наявності
Діспоузер Blanco FWD LITE 526646
1 відгук
Функції: реверс, захист від перевантажень, автоматичне вимкнення | Висота, мм: 320 | Ширина, мм: 180 | Глибина, мм: 180 | Потужність, к.с.: 0.5 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1470 | Кількість ступенів подрібнення, шт: 2

Як почистити подрібнювач підручними засобами — оцет, лимон та лимонна кислота

Як ми вже говорили, часто можна почути та прочитати, що деякі користувачі, щоб очистити свої диспоузери з 3 ступенями подрібнення, 1 або 2 – використовують підручні засоби. Хочемо відразу зазначити, що хоча кислота активно роз'їдає жири, вона також може негативно впливати на збереження деталей з гуми, пластику та інших матеріалів. Тому, використовуючи для чищення підручні засоби (не перераховані в інструкції з експлуатації), ви ризикуєте втратити гарантію від виробника. Перш ніж використовувати описані нижче методи, подумайте, чи варто ризикувати.

Як почистити кулачки та робочу камеру кухонного подрібнювача лимоном

Щоб почистити диспоузер лимоном, необхідно взяти плід зі шкіркою, нарізати його шматочками, які легко пройдуть в подрібнювач. Потім потрібно включити воду та засипати лимон в диспоузер. В ході перемелювання кулачки та стінки робочої камери повинні очиститися від жиру, важкорозчинного нальоту та інших забруднень. Після того як ваш диспоузер потужністю 0,5 к.с. та більше повністю подрібнить цитрус, необхідно почекати, поки камера промиється. Перевага такого методу в тому, що лимони мають приємний аромат, який заповнить приміщення в процесі очищення.

Очищення кулачків і камери диспоузера лимоном: просто, ефективно і натурально

Чищення подрібнювача оцтом та лимонною кислотою

У багатьох користувачів завжди на кухні є оцет та лимонна кислота, але не завжди є лимон. Тому для промивання диспоузера користувачі використовують 6-9% оцет або ж лимонну кислоту. Для цього їх наливають/насипають в злив раковини, включають слабкий напір води та вмикають диспоузери з 1 ступенем подрібнення або 3 на максимальну швидкість. Після того як обладнання попрацює 0,5-1 хвилину, його промивають потоком теплої води. При виборі засобу не варто використовувати оцтову кислоту або есенцію, концентрація якої вище 9 %. Інакше ви ризикуєте не тільки втратити гарантію на пристрій, але і прискорити знос деталей. При використанні оцту та лимонної кислоти не забудьте про бризкозахист, інакше кисле середовище може потрапити не тільки на поверхню раковини, але і на прилеглі об'єкти. При виборі оцту враховуйте, що запах з подрібнювача потрапить в приміщення.

Рекомендуємо товар
In-Sink-Erator Model 75-2
В наявності
Діспоузер In-Sink-Erator Model 75-2
1 відгук
Функції: реверс, пневмовимикач, захист від перевантажень | Висота, мм: 318 | Ширина, мм: 185 | Глибина, мм: 185 | Потужність, к.с.: 0.75 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1425 | Кількість ступенів подрібнення, шт: 1

Як очистити кулачки для подрібнювача льодом

На форумах, де обговорюють, як прочистити забитий шредер, також можна зустріти пораду про використання льоду. При виборі цього методу з невеликим потоком води в диспоузер засипається колотий лід. При контакті зі стопером, кулачками, стінками камери він зчищає наліт. Під час такого очищення дрібні шматочки льоду можуть розлітатися в різні боки, тому використовуйте бризкозахист. Також варто враховувати, що лід хоч і тане у воді, але він є твердим елементом, при ударі об поверхні він може залишати на них механічні пошкодження. Пам'ятайте про це, коли плануєте почистити диспоузери потужністю 1,25 к.с. — 0,5 к.с.

Лід - простий спосіб очищення кулачків диспоузера

Застосування соди, меленої кави та інших абразивів для чищення диспоузерів

Обговорюючи з колегами різні методи обслуговування диспоузерів, ми зустрічали такі варіанти механічного чищення робочих поверхонь пристрою:

  • разом із потоком води засипати грубу сіль та запустити агрегат;
  • використовувати соду як «скраб» для кухонного шредера;
  • засипати випиту мелену каву для очищення кулачків та стінок від нальоту.

У кожному з варіантів абразиви потрібно добре промити потоком води. У випадку з содою деякими користувачами для поліпшення реакції, в стік додається кислота (оцет, лимон, лимонна кислота). Про всі ці варіанти ми можемо сказати, що їх застосування — це ризик втрати гарантії та появи складніших проблем. Якщо на поверхнях робочої камери та кулачків накопичився значний шар жиру або пухкого нальоту з інших продуктів, є ризик, що абразиви просто прилипнуть, збільшуючи ступінь забруднення. Якщо не розрахувати кількість використовуваних підручних засобів та частоту таких чисток, необхідний для промивання напір води, то може забитися не тільки диспоузер, але та труба після нього, сифон.

Рекомендуємо товар
In-Sink-Erator Model S60
В наявності
Діспоузер In-Sink-Erator Model S60
3 відгуки
Функції: пневмовимикач | Висота, мм: 190 | Ширина, мм: 320 | Глибина, мм: 190 | Потужність, к.с.: 0.55 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1725 | Кількість ступенів подрібнення, шт: 1

Ви як власник пристрою можете самі вирішувати чим, як і коли очищати подрібнювач харчових відходів, але спочатку обміркуйте всі за та проти застосування підручних засобів.

Профілактика засмічень диспоузара — поради експертів

Незалежно від того, чи у вас диспоузер із реверсом чи без, щоб він ефективно працював та вам не довелося шукати відповіді на питання — що робити, коли забилася труба після подрібнювача, ми рекомендуємо:

  1. Перед тим як зливати або зсипати харчові відходи в диспоузер, увімкнути подачу води та не вимикати її ще деякий час після того, як шредер закінчить подрібнення.
  2. Регулярно промивати подрібнювач з додаванням рідкого мийного засобу для посуду або спеціальних мийних засобів для диспоузера. Якщо ви зливаєте жирну їжу, проводити чистку потрібно частіше, ніж коли жир зливається в інші місця.
  3. Щоб мінімізувати ризик появи неприємних запахів, не рідше ніж 1 раз на тиждень промивайте стопер, бризкоуловлювач (бризкозагороджувач) та фланець.
  4. Якщо диспоузер перестав працювати в процесі подрібнення, можна спробувати активувати функцію реверсу або ж використовувати спеціальний гачок, що йде в комплекті для усунення засмічення. Але перш ніж приступати до будь-яких дій, бажано ще на етапі введення в експлуатацію вивчити інструкцію, щоб мати уявлення про рекомендації виробника. Якщо ви не впевнені у своїх знаннях та навичках, вимкніть пристрій та зверніться до сертифікованих майстрів.

Профілактика засмічень у диспоузері: очищення за допомогою спеціального гачка

Диспоузер — сучасне обладнання, яке допомагає підвищити рівень гігієнічності та комфорту, зменшити кількість сміття. Якщо у вас ще немає кухонного шредера, ви можете вибрати оптимальний варіант в каталозі Венкон та замовити професійний монтаж подрібнювачів харчових відходів. Сподіваємося, наш матеріал допоміг вам зрозуміти, чому подрібнювач харчових відходів засмічується, якими методами та як можна ефективно очистити диспоузер, не втративши гарантію на нього. Якщо у вас залишилися питання на цю тему, звертайтеся до експертів ВЕНКОН за консультацією.

Рекомендуємо товар
In-Sink-Erator Model 56
В наявності
Діспоузер In-Sink-Erator Model 56
5 відгуків
Функції: пневмовимикач | Висота, мм: 318 | Ширина, мм: 173 | Глибина, мм: 173 | Потужність, к.с.: 0.5 | Швидкість обертання диска, об/хв: 1425 | Кількість ступенів подрібнення, шт: 1