Технології спрощують життя, це відчувається в наших будинках і навіть на звичайній кухні. Одне з таких сучасних нововведень – це подрібнювач для мийок. Пристрій допомагає запобігти засміченню каналізації кухонної мийки, прискорює процес приготування страв, бо спрощує утилізацію. Однак, щоб диспоузер завжди працював справно й виконував свої функції, його потрібно правильно експлуатувати, інакше станеться ламання. Розберемося з тим, як правильно користуватися подрібнювачем харчових відходів, як застосовувати його так, щоб не завдати шкоди собі та йому.
Принцип роботи подрібнювача харчових відходів
Щоб краще зрозуміти, як користуватися подрібнювачем харчових відходів, потрібно розібратися в тому, як працює диспоузер. Принцип дії нагадує електричну тертку – встановлення подрібнювача харчових відходів подрібнювача здійснюється прямо під мийкою на кухні, він підключається до стічного отвору та до каналізації. Усередині диспоузера знаходиться обертовий диск з кулачками. Диск обертається всередині абразивного кільця. Кулачки розмелюють відходи об абразивну поверхню кільця, роблять великі тверді фрагменти дрібними.
Деякі моделі можуть оснащуватися додатковим обертовим диском. Але він уже не розмелює, а розрізає волокнисті фрагменти, що залишилися. Також популярні диспоузери з трьома ступенями подрібнення — у них є третій диск, який ще більше подрібнює відходи.
У результаті роботи диспоузера утворюється маса, що нагадує пюре. Вона легко проходить каналізаційною трубою, не створюючи засмічень.
Завдяки подрібнювачу не знадобиться викидати тверді харчові відходи в смітник, зберігати їх доти, доки не знадобиться виходити на вулицю та викидати сміття. Подрібнення відбувається швидко, протягом хвилини. Однак, абсолютно все кидати в диспоузер не можна. Потрібно розуміти, як ним правильно користуватися.

Правила користування подрібнювачем кухонних відходів
Диспоузер є корисним і зручним пристроєм, користуватися ним дуже легко. Щоб він ніколи не ламався, слід виконувати кілька простих правил. Наш досвід експлуатації дозволив нам розробити кілька порад про те, як користуватися диспоузером:
- Увімкніть воду в мийці для кухні на повний напір. Вода необхідна для змивання харчових відходів, що подрібнюються в диспоузері, щоб вони не затримувалися в пристрої. Рекомендується використовувати холодну воду. Це унеможливить розтоплення жирних відходів, які в теплому середовищі можуть налипнути на деталі пристрою. Також у теплій воді деякі відходи можуть швидше розбухнути, що ускладнить їхнє перероблювання.
- Тепер увімкніть диспоузер. Для цього подрібнювач харчових відходів оснащується пневматичним вимикачем або електричною кнопкою. Ви почуєте звук роботи мотора, який свідчить про запуск пристрою.
- Завантажте в камеру подрібнювача (у зливний отвір раковини) харчові відходи. Додавайте їх туди поступово, не варто закидати туди одразу все, щоб прискорити процес. Щойно почнеться перероблювання, звук мотора зміниться, бо він відчуватиме навантаження.
- Протягом 1-2 хвилин обробка завершиться і звук мотора стане колишнім, як був без навантаження. У цей момент можна відключити подрібнювач харчових відходів у раковині, використовуючи ту ж кнопку.
- Але воду відключати не потрібно. Залиште її протекти на максимальному напорі ще 20-30 секунд. Вона змиє залишки відходів із деталей диспоузера, запобіжить їхньому налипанню на тривалий час і засміченню.
Якщо у вас багато відходів, то не рекомендується залишати диспоузер увімкненим на тривалий час. Зробіть зупинку після 2-3 хвилин роботи. Потім продовжте експлуатацію через 10-15 хвилин.

Наш досвід показав, що для того, щоб подрібнювач харчових відходів пропрацював тривалий час без ламання, важливо не тільки ним правильно вибрати диспоузер користуватися, а ще й – потужність, ступінь подрібнення, об'єм циліндра мають відповідати навантаженню, яке є на кухні.
Що не можна подрібнювати в диспоузерах
Не варто сприймати подрібнювач харчових відходів як смітник, у який можна викинути все непотрібне, що утворюється на кухні. Він для цього не підходить і навіть не всі харчові відходи в нього можна завантажити. Ось для чого цей пристрій не годиться:
- у подрібнювач харчових відходів, диспоузер не можна завантажувати нехарчові матеріали, такі як пластик, поліетилен, пінопласт, метал, картон. Єдиний нехарчовий предмет, придатний для перероблювання в диспоузері – це паперові серветки. Але пам'ятайте, що будь-які не паперові серветки (ткані або не ткані), зокрема й вологі, не підходять для диспоузера. Вони розкладатимуться на волокна, що нагадують нитки та намотаються на обертові елементи подрібнювача, що призведе до його заклинювання;
- особливо увага при використанні диспоузера для чайних пакетиків. Звичайні чайні пакети можна завантажити в подрібнювач харчових відходів, але тільки якщо зняти з них мотузку і металеву скобу. Пакетики зроблені з паперу, тому легко переробляються. Але мотузка на ньому може намотатися на обертові елементи, а скоба – пошкодити деталі. Однак чайні пірамідки не можна завантажувати в диспоузер – вони не паперові, а пластикові і переробити їх він не зможе;
- у диспоузер для харчових відходів не можна завантажувати кістки великої худоби (свинини, яловичини, баранини), а також великі фруктові кісточки (від абрикосів, персиків). Найімовірніше, навіть високопотужний диспоузер на 0,75 к.с. буде виведений з ладу від таких великих і твердих відходів. Також неприпустимо завантажувати в камеру перероблювання шкіру, сухожилля і плівки від м'яса птахів і тварин. Але в подрібнювач харчових відходів можна закинути тонкі кістки риби, свійської птиці, а також дрібні кісточки вишні, черешні, інших ягід і фруктів, а також шкаралупу горіхів. Ба більше, абразивні властивості цих відходів допоможуть очистити внутрішні компоненти подрібнювача від залишків забруднень;
- лушпиння цибулі, часнику на вигляд здається таким, що подрібнювач його легко переробить. Воно тонке, але міцне та під час експлуатації деяких малопотужних диспоузерів, на 0,53 к.с. або менше, варто з обережністю завантажувати ці відходи. Багато не розмеленого лушпиння перекриє зливний отвір та утвориться засмічення. Щоб такого не траплялося, лушпиння потрібно завантажувати невеликими порціями, а ще краще – разом з іншими відходами, які допоможуть запобігти засміченню та проштовхають лушпиння;
- аналогічно справи йдуть і з перероблюванням лушпиння насіння соняшнику, особливо, якщо воно велике. Під час подрібнення воно розпадається на довгі волокна, які можуть забиватися в деяких місцях механізму. Ба більше – за тривалого впливу на ці відходи води, вони розбухають, і їхнє вилучення ускладнюється ще більше. Тому також рекомендується завантажувати шкірку насіння або невеликими порціями, або з іншими відходами, які протягнуть за собою їхні залишки.

Це основні типи відходів, до яких при перероблюванні в кухонному подрібнювачі є особливі рекомендації або вони зовсім заборонені для цієї процедури. Ось ще кілька видів відходів, які не можна завантажувати в камеру диспоузера:
- Нитки, мотузки – навіть найтонші можуть намотатися на обертові елементи й заклинити їх.
- Осколки скла, кераміки, порцеляни, кришталю і будь-якого іншого посуду.
- Волосся і шерсть.
- Волокнисті відходи, наприклад, бананова шкірка. Але якщо у диспоузера 2 ступені подрібнення або більше, то з обережністю їх переробляти теж можна.
- Качани кукурудзи.
- Панцирі крабів, а також інші тверді частини тіла ракоподібних і молюсків.
Крім того, в подрібнювач для харчових відходів не можна заливати засоби для видалення засмічень у каналізації, а також інші агресивні рідини. Очищення цього обладнання відбувається інакше.
Що робити, якщо забився подрібнювач харчових відходів
Якщо користуватися диспоузером неправильно, то, рано чи пізно, це в кращому випадку призведе до засмічення. Непрохідність може утворитися як у самому пристрої, так і в сифоні для мийки. У гіршому варіанті – подрібнювач вийде з ладу та знадобиться його ремонт або заміна.
Якщо в камері перероблювання опинилися відходи, які подрібнити складно, то варто залишити диспоузер працювати на більш тривалий час, але до трьох хвилин. А після вимкнення залишити протікати воду довше зі збільшеним напором.

Якщо в камеру перероблювання потрапили предмети, які диспоузер не може подрібнити, то потрібно вимкнути його якомога раніше за допомогою кнопки та вимкнути воду. Потім необхідно відключити подрібнювач від розетки. Після цього зі зливного отвору слід витягти гумовий елемент, що захищає від бризок. А потім, просунувши руку в зливний отвір, дістати з подрібнювальної камери застряглі відходи – їх потрібно утилізувати іншим способом.
Складніші засмічення видаляються з подрібнювача знизу. Для цього в комплекті є сервісний ключ. З його допомогою можна вручну обертати переробний диск і вал мотора, щоб видалити засмічення.
Відновити роботу подрібнювача для кухонних відходів з одним ступенем подрібнення буде легше, ніж із двома-трьома. У нього менше деталей і механізмів, де відходи можуть застрягти.
Крім того, у деяких подрібнювачів є автоматичний запобіжник, який розміщується знизу. Він відключає живлення при перевантаженні мотора, щоб припинити його живлення. Поспішати його вмикати не варто. Спочатку треба розібратися, чому сталося перевантаження й усунути причину. Після цього можна ввімкнути запобіжник і живлення.
Нитки, мотузки та аналогічні відходи завдають подрібнювачу найбільшої шкоди та можуть повністю призвести в непридатність його мотор і порушити герметичність моторного відсіку. Навіть якщо вдасться прибрати ці засмічення, то ремонт все ж знадобиться.

Правильне використання диспоузера: додаткові поради
Ось ще кілька порад, які допоможуть вам продовжити термін експлуатації подрібнювача для кухні:
- щоб подрібнювачем було комфортно користуватися, бажано підібрати мийку на кухню, яка підходить йому за діаметром і розміщенням зливного отвору, товщиною матеріалу.
- якщо чуєте з подрібнювача під час роботи дивні звуки, негайно зупиніть пристрій і визначте причину неполадки;
- якщо з камери перероблювання доноситься неприємний запах, значить відходи там залишилися, їх потрібно прибрати;
- закривайте зливний отвір стоппером з комплекту до подрібнювача, коли не користуєтеся ним, він запобіжить потраплянню в камеру перероблювання столового приладдя та інших предметів;
- якщо у вас диспоузер із реверсом, то міняйте напрямок обертання переробного механізму, якщо йому складно подрібнити завантажені відходи;
- пхати руку в знеструмлений подрібнювач харчових відходів для кухні можна безпечно;
- у диспоузер, що працює, не заборонено пхати руку на невелику глибину, щоб проштовхнути відходи – від отвору до переробного механізму зазвичай приблизно 20 см, але запобіжних заходів потрібно дотримуватися;
- кнопка ввімкнення подрібнювача має бути недоступною для дітей.

Тепер вам відомо як правильно користуватися диспоузером для подрібнення кухонних відходів. Це допоможе вам продовжити термін його експлуатації.