На жаль, не всі господині мають досить просторі кухні, щоб можна було легко розмістити в них усі необхідні девайси. Ті, хто любить готувати, вважає за краще запікати овочі, м'ясні та рибні страви, часто ставлять собі питання — які краще купити електричні печі, чим відрізняються різні варіанти, які характеристики важливі. Тому ми вирішили підготувати статтю, в якій розповімо про доступні на ринку варіанти, а також про те, як вибрати електричну піч, щоб вона була економічною, максимально корисною та зручною саме для вас.

Як вибрати електропіч — поради експертів та огляд доступних варіантів

Вибір електропечі: на що звернути увагу

Електропечі відносяться до кухонної побутової техніки, яка використовується для термічного впливу на продукти, завдяки підвищенню температури всередині камери. Хоча зовні вони можуть бути схожі на мікрохвильовки, але їх принцип роботи дещо інший. В електропечах немає мікрохвильового випромінювання, зате є 1 або декілька електричних ТЕНів, які нагріваються самі, прогрівають стіни та простір камери, так само як і електричні духові шафи. Щоб вам було простіше визначитися, яку електричну піч краще вибрати, ми розберемо, за якими ознаками виробники класифікують пристрої, та дамо низку практичних порад. Сподіваємося матеріал, викладений нижче, допоможе зорієнтуватися, яку електропіч обрати, щоб вона була найбільш функціональною, зручною та корисною саме вам.

Рекомендуємо товар
Minola FOET 3714 UA
В наявності
Электрическая печь Minola FOET 3714 UA
1 відгук
Об'єм, л: 37 | Висота, см: 32.5 | Ширина, см: 50.5 | Потужність, Вт: 1400 | Кількість режимів роботи, шт: 6

Підбираємо електропіч за об'ємом камери

Один з основних критеріїв при виборі електричних печей — корисний об'єм внутрішньої камери. Саме від цього показника залежить яка кількість їжі можна приготувати (розігріти, розморозити) за 1 раз, чи зможете ви запекти індичку цілком або випікати високий торт, готувати інші страви. Наразі в нашому каталозі представлені моделі об'ємом від 8 до 80 літрів, що дає можливість кожному вибрати оптимальний варіант. Виходячи з власного досвіду використання електропечей, а також проаналізувавши наявну у нас інформацію, ми рекомендуємо:

  1. Якщо основна мета покупки — розігрівання готової їжі, випікання пирогів, приготування овочів для 1-2 осіб, звернути увагу на електропечі з об'ємом 20 літрів (ростери). Завдяки компактним розмірам та відносно малій вазі їх можна легко переміщати, вони не займають багато місця на кухні та в шафах.

Електропіч об'ємом 20 літрів - оптимальний варіант для приготування невеликих порцій

  1. Тим, хто любить запікати птицю цілком (качок, гусей, курчат), вважає за краще готувати їжу в духовці, підійдуть електропечі на 40 літрів. Мінімальний рекомендований об'єм для домогосподарства з 3-4 осіб на нашу думку — 30 л.
  2. Якщо ви плануєте готувати одночасно кілька страв на сім'ю з 3 та більше осіб, тоді рекомендуємо звернути увагу на електропечі на 45 літрів та більше. При цьому варто враховувати не тільки розміри техніки, а й потужність нагрівальних елементів, кількість програм та інші параметри.
  3. Обираючи більш містку електричну піч (60-80 л), варто обміркувати, можливо, вам буде вигідніше вибрати варіант серед електродуховок.
Рекомендуємо товар
Ventolux Francesca
В наявності
Электрическая печь Ventolux Francesca
1 відгук
Об'єм, л: 45 | Висота, см: 30 | Ширина, см: 60 | Потужність, Вт: 1500 | Кількість режимів роботи, шт: 6

Перш ніж ухвалити рішення, яку вибрати електричну піч, обміркуйте, чи будете ви використовувати її постійно або час від часу, де ви можете поставити обладнання (скільки є вільного місця), яку кількість їжі на скільки осіб вам потрібно приготувати (розігріти) за 1 раз. Виходячи з цих параметрів, вирішуйте, який об'єм має бути у вашій електропечі та які зовнішні габарити для вас оптимальні. Пам'ятайте, що на прогрів великих камер потрібно більше енергії (витрати на експлуатацію будуть вищими). Також під час вибору електропечей зверніть увагу на те, як відчиняються дверцята (під яким кутом), наскільки надійні кріплення та скільки шарів скла використав виробник на дверях — від цього залежать тепловтрати.

Потужність — як вибрати електропіч, щоб готувати смачно та недорого

Як і під час вибору духових шаф, для електропечей важливий не лише об'єм, а й потужність. Що вищий цей показник, то швидше прогрівається камера та готується їжа в ній, але при цьому споживання електроенергії та навантаження на електропроводку збільшуються. Обговорюючи з колегами, як підібрати електричну піч, щоб вона була економічно вигідною (експлуатаційні витрати були оптимальними) та зручною (не потрібно було довго чекати, поки пропечеться м'ясо або приготуються овочі), ми дійшли наступних висновків:

  • для електропечей з об'ємом камер до 20 літрів достатньо нагрівальних елементів потужністю до 1 кВт. Такі пристрої зручні, щоб розігрівати їжу, їх можна використовувати в будівлях, де стара проводка та велике навантаження на мережу;
  • тим, хто вибрав 20-30 літрові електропечі, рекомендуємо розглядати моделі потужністю 1-1,5 кВт. Потужніші варіанти можуть потребувати прокладання окремого кабелю для підключення техніки, оскільки часто на 1 дроті живиться кілька розеток, надмірне навантаження може призвести до аварійних ситуацій;

Рекомендована потужність електропечі об'ємом 20-30 літрів

  • тим, хто планує багато та часто готувати, варто розглянути для купівлі електричні печі потужністю 1,5-2 кВт, але тут важливо ретельно обміркувати, як багато ви можете заощадити часу, вибравши потужний агрегат, чи витримає ваша проводка;
  • тим, хто вибрав електропечі на 60 літрів та більше, варто розглянути моделі з потужністю не менше 2-2,5 кВт, інакше швидкість прогріву може бути більшою, ніж ви очікуєте, та це призведе до розчарувань в обладнанні.

Обираючи електропіч за потужністю, варто враховувати вартість обладнання (часто що вища потужність, то агрегат коштує дорожче), кількість та розташування нагрівальних елементів (ТЕНів), можливість керувати їх роботою. Також варто пам'ятати, що для ефективної роботи гриля, конвекції та обертання рожна обладнанню теж потрібна енергія, тому в моделей з малою потужністю функціонал найчастіше обмежений найпростішими програмами.

Рекомендуємо товар
Ardesto MEO-F60W
В наявності
Электрическая печь Ardesto MEO-F60W
Написати відгук
Об'єм, л: 60 | Висота, см: 38.4 | Ширина, см: 60 | Потужність, Вт: 2018 | Кількість режимів роботи, шт: 3

Максимальна температура — вибираємо електропіч за кількістю ТЕНів та їх параметрами

Більшість сучасних моделей комплектуються верхнім та нижнім нагрівальним елементом. Електропечі з грилем комплектуються додатковим верхнім нагрівальним елементом, що дає змогу готувати продукти за принципом аналогічним до того, який забезпечує мангал. Під час опису техніки виробники найчастіше вказують максимальну температуру нагрівання, яку може забезпечити обладнання. Тим, хто буде лише розігрівати готові продукти, підійдуть варіанти з нагріванням до +200 °C. Якщо ви любите випікати кондитерські вироби, готувати рибу та овочі, вже необхідно розігрівати камеру до +300 °C. Електропечі з нагріванням до +350 °C рекомендуємо тим, хто любить м'ясо на грилі, запечену птицю, інші м'ясні страви. Також під час вибору електропечі не зайвим буде поцікавитися, чи можна вмикати нагрівальні елементи незалежно один від одного, а також задавати для кожного з них температуру, уточнити рівень мінімального нагріву (мінімальну температуру).

Максимальна температура електропечі: що потрібно врахувати

Під час готування м'ясних страв, запікання овочів та риби, жир та соки можуть осідати на внутрішніх поверхнях обладнання та ТЕНах, де потім буде горіти. Значно зручніше доглядати за електропіччю, якщо нагрівальні елементи приховані всередині гладкого корпусу.

Рекомендуємо товар
Vinis VO-4218B
В наявності
Электрическая печь Vinis VO-4218B
6 відгуків
Об'єм, л: 42 | Висота, см: 34 | Ширина, см: 54 | Потужність, Вт: 1800 | Кількість режимів роботи, шт: 3

Внутрішнє покриття — як правильно вибрати електричну піч

Вивчаючи параметри різних електропечей, а також тестуючи їх в офісі, ми дійшли висновку, що один із параметрів, яким однозначно варто приділити увагу під час вибору техніки, є тип внутрішнього покриття робочої камери. Від того, які матеріали використані для створення внутрішніх елементів, залежить зручність експлуатації та довговічність техніки. Враховуйте, що грамотний вибір та догляд за обладнанням допоможуть зберегти на нього гарантію, та вам не доведеться думати, як прибрати подряпини з варильної поверхні, корпусу, скла або внутрішніх елементів корпусу. На цей час на ринку представлені електропечі з:

  1. Внутрішньою камерою з нержавіючої сталі, яка не іржавіє, стійка до перепадів температури, негативного впливу кислот та солей. Такі електропечі мають доступну вартість, але потребують особливого догляду. Усі забруднення бажано прибирати одразу, оскільки застосування абразивів неприпустиме, а забруднення, що в'їлися у поверхню, з часом погано усуваються.

Особливості догляду за електропіччю з нержавіючим покриттям

  1. Термостійка емаль служить в середньому близько 5 років, легко очищається, але при механічних ударах може розтріскуватися та втрачати захисні властивості.
  2. Каталітична емаль легко очищається, легко переносить перепади температур, служить не менше 6-7 років.
  3. Біокерамічна емаль найбільш стійка з усіх сучасних емалей з мінімальним терміном служби 10 років. Легко очищається, не адсорбує забруднень.
  4. Антипригарне покриття, як і емалі, легко очищається від забруднень, але відкладати миття на потім не бажано, оскільки застосування абразивів не припустимо.
  5. Рідше зустрічаються агрегати з оцинкованою поверхнею та склокерамікою. Такі пристрої вимагають дбайливого ставлення.

Вибираючи обладнання, поцікавтеся, як правильно доглядати за кухонною технікою, які мийні засоби рекомендує виробник застосовувати для очищення від жирів. Уточніть, чи знімаються напрямні, чи можна листи та інші знімні елементи мити в посудомийній машині. У деяких електропечей є функція самоочищення за допомогою пари, яка розм'якшує наліт та відкладення на поверхнях, що спрощує очищення від жирів та нагару, але зазвичай такі пристрої коштують дорожче.

Рекомендуємо товар
Vinis VO-4820B
В наявності
Электрическая печь Vinis VO-4820B
7 відгуків
Об'єм, л: 48 | Висота, см: 36 | Ширина, см: 58 | Потужність, Вт: 2000 | Кількість режимів роботи, шт: 3

Тип керування електропіччю та кількість програм

Залежно від своїх уподобань та передбачуваних умов експлуатації ви можете вибрати:

  • електропечі з електронним керуванням — з кнопками на панелі, використовуючи які можна регулювати температуру, задавати режими, вибирати програми. Такі моделі мають сучасний та стильний вигляд;
  • електропечі з механічним керуванням, оснащені поворотними ручками на передній панелі. Вони стійкі до перепадів напруги та довговічні, не дорогі, але менш функціональні, ніж інші варіанти
  • електропечі з сенсорним керуванням найбільш функціональні порівняно з іншими варіантами. У низки моделей передбачена функція збереження сценаріїв, заданих користувачами. Для вибору потрібних параметрів досить торкання до значків на панелі.

Електрична панель керування електропечі: простота і точність у налаштуванні

Вибираючи обладнання, обміркуйте, що найчастіше ви плануєте готувати. Від цього залежить, які програми та режими будуть потрібні. Вартість пристроїв часто залежить від кількості закладених режимів, тому перед покупкою варто вирішити, за які ви готові платити, а що буде зайвим.

Функціонал електропечей та особливості моделей

Якщо перші електропечі могли лише запікати їжу, то зараз функціонал пристроїв значно розширився. До купівлі доступні:

  1. Електричні печі з конфорками — можуть стати надійними помічниками на дачі, в заміському будинку, туристичних поїздках.
  2. Із захистом від дітей — блокування панелі управління.
  3. З вбудованим підсвічуванням та знімною верхньою частиною — електропіч трансформується в «мангал».
  4. Пристрої з функцією розморожування допоможуть економити час тим, хто часто використовує напівфабрикати та заморожені продукти.
  5. Моделі з режимом розігріву — можна порційно розігрівати їжу (як це робить мікрохвильовка) з мінімальними енерговитратами.
  6. Варіанти з телескопічними направляючими — забезпечують висування дека одночасно з відкриттям дверцят.
  7. Електричні печі з конвекцією — оснащені вбудованим вентилятором, який шляхом поліпшення циркуляції потоків повітря допомагає рівномірно розігрівати та готувати страви, оптимізувати витрати електрики.

Електричні печі з конвекцією: оптимальний вибір для рівномірного приготування та прискореного запікання

  1. Пристрої з таймером та функцією автовимкнення, які допомагають по закінченню приготування уникнути пригорання страви, не потребують постійного контролю з боку користувачів та підвищують комфорт експлуатації.
  2. Моделі з аерогрилем. Вони допомагають готувати страви, які на смак будуть близькі до приготованих на відкритому вогні.
  3. Агрегати з функцією НВЧ печі — вбудований мікрохвильовий випромінювач перетворює електропіч на мікрохвильовку.
  4. Електропечі з рожном дають можливість готувати шашлик, рівномірно пропікати птицю, рибу, овочі, автоматично обертаючи продукти та прогріваючи їх з усіх боків.
  5. Обладнання з функцією пароварки допомагає готувати корисні дієтичні страви.
  6. Пристрої, які можуть мати функції та програми для випікання піци, хліба, делікатний режим для томління їжі та інші особливості.

Прагнучи привернути увагу покупців, виробники безперервно працюють над новими функціями, випускаючи нові моделі на ринок. Тому тут вибір залежить від бюджету та потреб користувачів.

Рекомендуємо товар
Esperanza EKO006
В наявності
Электрическая печь Esperanza EKO006
4 відгуки
Об'єм, л: 7.25 | Висота, см: 30.5 | Ширина, см: 50.5 | Потужність, Вт: 1600 | Кількість режимів роботи, шт: 5

Виробники електропечей

Обираючи, яку техніку купити, варто також звертати увагу на репутацію виробника техніки, наявність сервісних центрів у вашому регіоні та термін гарантії, яка дається на обладнання. Оскільки електропечі використовуються для приготування їжі, важливо, щоб під час їх виробництва використовувалися екологічні матеріали, дозволені для застосування в харчовій промисловості.

Як бачите, правила вибору електричної печі досить прості та зрозумілі. Необхідно лише визначитися, що ви плануєте готувати за допомогою техніки (як її використовувати). Нагадаємо вам найважливіші критерії вибору електричної печі:

  • об'єм робочої камери та зовнішні габарити. Для розігрівання їжі достатньо обладнання з об'ємом до 20 л, тоді як для одночасного приготування кількох страв на 4-5 осіб, запікання качок та індиків підійдуть електропечі на 50 літрів;

Вибір об'єму електропечі: доступні варіанти на ринку

  • визначаючись із потужністю, враховуйте стан електропроводки у вашій будівлі, оптимальний варіант 1-1,5 кВ для найпростіших електропечей. Для моделей з грилем, конвекцією та іншими функціями — 1,5-2 кВт;
  • кількість нагрівальних елементів та матеріал, яким покрита внутрішня камера. Найбільш довговічні біокераміка та нержавіюча сталь;
  • режими роботи та функціональність — обміркуйте, що ви плануєте готувати та як часто. Хоча різноманіття режимів приваблює, але не завжди варто переплачувати за те, чим ви ніколи не скористаєтеся;
  • метод керування та зовнішній вигляд залежать від ваших уподобань та того, що гармонійніше впишеться в кухонний інтер'єр;
  • виробник — бажано віддавати перевагу відомим брендам, які дорожать репутацією та надають гарантію на агрегати.
Рекомендуємо товар
Esperanza EKO007
В наявності
Электрическая печь Esperanza EKO007
2 відгуки
Об'єм, л: 10 | Висота, см: 19 | Ширина, см: 36 | Потужність, Вт: 900 | Кількість режимів роботи, шт: 1

Сподіваємося, що викладені в нашій статті рекомендації щодо вибору електричної печі допоможуть визначитися з тим, яку модель варто купити для максимального задоволення ваших потреб. Перш ніж придбати побутову техніку, порівняйте кілька моделей за всіма параметрами та відмінностями, уточніть який термін гарантії дає виробник. Якщо у вас залишилися сумніви або ви хочете уточнити характеристики обладнання, вам потрібна допомога у виборі, звертайтеся за консультацією до експертів Венкон.