Заморожування є одним з найкращих способів тривалого зберігання харчових продуктів – від риби й м'яса до овочів, фруктів і молочної продукції. Якщо об'єму морозилки в холодильнику не вистачає, правильним рішенням буде купити морозильну камеру. Також їх використовують у магазинах і закладах громадського харчування. Виробники пропонують різні за типом і оснащеністю моделі, тому ми підготували докладний посібник про те, як вибрати морозилку. Щоб пристрій виправдав ваші очікування, слід уважно вивчити характеристики морозильної камери та звернути увагу на найважливіші параметри.
Скриня або камера – вибираємо морозилку за типом
Починайте вибір із найголовнішого – з типу морозильної камери. Тут є два варіанти, у кожного з яких свої особливості:
- Морозильні камери мають вертикальну орієнтацію. Усередині таких морозильників – висувні ящики, завдяки чому вони дуже зручні у використанні. Система зберігання дає змогу закладати заморожені продукти, розділяючи їх за типом (наприклад, фрукти окремо від риби), що запобігає змішуванню запахів. Ящики зазвичай виготовляються з прозорого пластику, тому в камері легко знайти потрібний продукт.
- У морозильних скринь горизонтальна конструкція з кришкою, що відкривається зверху. У них усередині – одне велике відділення, залежно від моделі в комплектацію можуть входити підвісні кошики. Перевага таких моделей полягає у великій місткості, проте один відсік на практиці не завжди зручний. До продуктів, що лежать у самому низу, найчастіше складно дістатися, оскільки для цього потрібно частково спустошити камеру. Також через відсутність перегородок одні продукти просочуються запахами інших. Саме тому морозильна скриня рекомендується для заморожування великих продуктів одного типу, наприклад, риби та м'яса.
Для невеликих магазинів і кав'ярень, а також для сімей, де займаються веденням господарства, часто обирають морозильні скрині, а морозилки камерного типу будуть раціональним вибором для домашнього використання, особливо у квартирах.
Як вибрати морозильну камеру за способом встановлення
Морозильні камери доступні у двох варіантах – вбудованому й окремостоячому. Вибір залежить від того, як облаштована кухня. Окремостоячі морозильники можна поставити в будь-якому зручному місці, а в разі перепланування – легко перемістити. Обираючи морозильну камеру, перевірте, чи підходить вам, у який бік відчиняються двері. Якщо ні, купуйте моделі, де напрямок відкриття можна змінити. Не забудьте оцінити ергономіку ручок: вони можуть бути накладними та втопленими. Простежте, щоб ці елементи не обмежували відкривання дверцят і не зачіпали навколишні предмети.
Що стосується вбудовуваних морозильників, то вони ідеально поєднуватимуться з дизайном кухні, оскільки монтуються в меблі. Їхній вибір на ринку трохи менший, ніж соло-моделей, також у них трохи менша місткість і вища вартість.
Яку вибрати морозильну камеру за об'ємом
Перед купівлею слід обміркувати, скільки продуктів ви плануєте заморожувати. Якщо у вашому холодильнику немає морозильного відділення, знадобиться більш містка модель, але враховуйте, що великі камери не тільки займають багато місця, а й споживають набагато більше електроенергії. Якщо придбати об'ємну камеру і завантажувати її на 20-30 %, пристрій витрачатиме енергію на заморожування повітря, і придбання виявиться невигідним.
Проаналізувавши дані продажів, ми радимо дотримуватися рекомендації щодо вибору морозильної камери відповідно до кількості членів сім'ї:
- людині, яка не заморожує великі порції продуктів і проживає окремо, буде достатньо невеликого морозильника місткістю приблизно 60-80 літрів;
- для пар, які часто готують удома і користуються напівфабрикатами, ідеальним рішенням стане техніка місткістю 100-150 літрів;
- на сім'ю з 3-4 осіб має вистачити морозилок на 200 літрів;
- моделі місткістю 300-400 літрів і вище будуть порятунком для великих сімей, а також будинків, де заготовляють урожай із власного саду або звикли запасатися продуктами на тривалий термін.
Щоб вірно оцінити місткість, рекомендуємо також звертати увагу на внутрішню організацію простору в камері. Конструкція ящиків впливає на те, скільки і яких розмірів можна зберігати продукти в морозилці.
Вибираємо морозильну камеру за габаритами
Розміри морозильної камери визначаються її місткістю, але іноді саме вільний простір для встановлення є вирішальним під час вибору техніки. Подумайте, де найзручніше поставити морозилку, і виміряйте, чи підійде туди вподобана модель. Пристрої відрізняються в основному шириною і висотою:
- Якщо простір обмежений і в пріоритеті вузькі моделі, придивіться до морозильних камер завширшки 55 см, але враховуйте, що бувають моделі й ширші – параметри скринь досягають 150-160 см.
- Висота морозилок коливається в межах від 60 см приблизно до 200 см, тому знайти компактну модель, що ідеально розміститься під кухонною стільницею, не становитиме труднощів. Якщо ви обираєте камеру, а не скриню, враховуйте, що чим вищий пристрій, тим більше шухляд у нього всередині.
Яку морозильну камеру краще вибрати за способом охолодження
Волога всередині морозилки під час охолодження конденсується у вигляді крапель води, які з часом замерзають і утворюють лід на стінках і ящиках пристрою. Камера з льодом споживатиме набагато більше електроенергії, а пристрій швидше зноситься, працюючи з підвищеним навантаженням. Системи охолодження в сучасних морозильних камерах істотно різняться. На вибір пропонуються більш бюджетні морозилки зі статичним охолодженням, коли всередині немає вентилятора і потоки розподіляються природним шляхом. Власники таких пристроїв відзначають нерівномірне охолодження й активніше утворення криги.
Щоб техніка працювала справно, продукти довше зберігалися, а корисний об'єм камери не зменшився через товстий шар льоду, її необхідно регулярно розморожувати. Це може здійснюватися вручну або автоматичним способом. Загалом, якщо процес розморожування виконувати відповідно до рекомендацій, позбутися льоду вдасться швидко та безпечно.
Автоматичне розморожування – система No Frost та інші інновації
Сучасні морозилки все частіше оснащуються автоматичним розморожуванням. За такі системи доведеться більше заплатити, оскільки вони підвищують комфорт експлуатації, економлячи час і сили. Дуже практичними є морозилки з системою No Frost. Вони працюють за принципом безперервної циркуляції повітря з конденсацією і випаровуванням вологи, що запобігає скупченню льоду та інею на стінках і продуктах. Завдяки цій технології, витрачати час на розморожування пристрою вручну зовсім нема потреби.
Якщо в обраній моделі немає системи No Frost, вона може підтримувати альтернативні рішення, наприклад, технології LowFrost, Frost Free, SmartFrost та інші, що можуть ефективно зменшити утворення льоду всередині пристрою:
- у морозильних камерах із системою Low Frost охолодження відбувається рівномірно, волога видаляється частково, тож утворення крижаного шару не усувається повністю, але відчутно сповільнюється. Технологію пропонують такі бренди, як Bosch, Whirpool, Vestfrost;
- технологія SmartFrost, реалізована в морозилках Liebherr, передбачає особливу конструкцію випарника – його винесено за межі внутрішньої камери, а навколо самої камери розташовані випарні трубки. Технологія значно знижує утворення інею на складових частинах камери й продуктах;
- у морозильних камерах Frost Free іній утворюється лише на випарнику. Вони оснащені спеціальними вентиляторами, що працюють поперемінно з нагрівачем, який відтаює намерзання і випаровує вологу. За цим принципом працюють морозилки Electrolux.
Враховуйте, що розморожування моделям з перерахованими або аналогічними технологіями необхідне, але потреба в цьому виникає набагато рідше.
Класичні морозилки з ручним розморожуванням
Самостійно розморожувати доведеться морозильники з ручним розморожуванням. Залежно від кількості криги на це може піти від кількох годин. Виробники рекомендують проводити процедуру 1-2 рази на рік. Але за нашими спостереженнями, що частіше відчиняються дверцята камери та що довше вони залишаються відчиненими, то швидше з'явиться лід. Також впливає кількість продуктів, що зберігаються, і тип їх паковання.
Механічне або електронне – підбираємо морозильну камеру за способом керування
Керувати пристроями можна двома способами – механічним і електронним. Розмірковуючи, як правильно вибрати морозильну камеру за типом налаштування, враховуйте, що зручніше і вигідніше за вартістю особисто для вас:
- Морозильні камери бюджетного класу оснащують механічним регулюванням. Часто це поворотна ручка з умовною шкалою, що позначає рівень заморозки (якому діапазону температур відповідає кожен рівень, можна дізнатися з інструкції виробника).
- Дорожчі моделі оснащують електронним керуванням у вигляді кнопок, а преміальні пристрої – сенсорним дисплеєм. Такі панелі дають змогу налаштовувати температуру з точністю до градуса, а якщо в обладнанні передбачено дисплей, можна контролювати поточні робочі параметри камери.
Найбільш технологічні й просунуті морозильні камери можуть керуватися зі смартфона, для цього в них передбачена функція підключення до Wi-fi. Такі пристрої дорожчі, але зручніші, оскільки віддалене підключення дасть змогу активувати бажаний режим, навіть якщо вас немає вдома, або ж виявити причину збою в роботі пристрою, не звертаючись до фахівців.
Що ще потрібно перевірити перед купівлею: важливі критерії вибору морозильної камери
Перш ніж прийняти рішення, яку морозильну камеру вибрати, необхідно визначитися ще з деякими параметрами. В принципі, тут можна орієнтуватися на поради експертів щодо вибору холодильників та звернути увагу на такі характеристики, як клас енергоефективності, потужність заморожування, кліматичний клас тощо.
Клас енергоефективності
Морозилки розраховані на роботу в постійному режимі, тому перед тим, як підібрати морозильну камеру для своїх потреб, рекомендуємо звертати увагу на клас енергоефективності, щоб у підсумку не переплачувати за електроенергію. За старою класифікацією максимально високим вважається клас A+++, а за новою – D (відповідно, E і F – йдуть нижче).
Потужність заморозки
Під час купівлі морозильника також слід перевірити потужність заморозки (виражається в кілограмах на добу). Завдяки цьому значенню легко зрозуміти, яку порцію можна завантажити в камеру за день, щоб не перевантажити її. Найбільш продуктивні моделі дають змогу заморожувати 23-25 кг/добу.
Підтримання температури за відсутності електроенергії
Відсутність електроенергії може негативно позначитися на якості продуктів, що зберігаються. Якщо світла немає протягом тривалого часу, є ймовірність, що вони обтають, а всередині утворюються калюжі. З урахуванням того, що більшість продуктів можна заморожувати тільки один раз, ми радимо придивитися до моделей, що підтримують низьку температуру без електроживлення. Як і з холодильниками, чим довше морозильна камера зберігає холод, тим краще для запасів їжі: деякі моделі можуть утримувати температуру до 30 годин.
Кліматичний клас
Кліматичний клас визначає діапазон зовнішніх температур, в яких морозильна камера може працювати без збоїв. Щоб підібрати морозилку правильно, радимо враховувати умови, в яких експлуатуватиметься техніка.
Загалом виділяють чотири класи:
- N – від +16 °C до +32 °C;
- SN – від +10 °C до +32 °C;
- ST – від +18 °C до +38 °C;
- Т – від +18 °C до +43 °C.
Виконуючи ці правила вибору морозильної камери, в умовах нашого клімату оптимальним буде купівля пристроїв класу N і SN. Якщо планується поставити техніку в неопалюваному приміщенні, де взимку дуже холодно, наприклад, на балконі або в гаражі, існують моделі, які ефективно працюють навіть за температури -15 °C.
Рівень шуму
Залежно від того, де буде розташовуватися морозильна камера, варто враховувати її рівень шуму. Ці пристрої досить тихі – стандартний рівень робочого шуму становить 40-45 дБ, що тихіше за розмову у звичайному тоні. Найтихіше працюють морозилки з інверторним двигуном, видаючи 36-38 дБ. До того ж вони більш енергоефективні та точніше підтримують встановлену температуру.
Купуємо сучасну морозилку – як вибрати оптимальний функціонал
Морозильні камери оснащують безліччю додаткових функцій, що впливають на ефективність заморожування і комфорт використання. Вибір залежить від того, чи шукаєте ви максимально функціональну морозильну камеру для частого використання, чи базову модель.
Радимо звернути увагу на такі можливості:
- деякі моделі мають регульований термостат, завдяки якому можна встановити температуру залежно від типу заморожених продуктів (у нашому журналі є окрема стаття, де розповідається, якою має бути температура в морозильній камері та холодильнику);
- існують морозильні камери з льодогенераторами, які можуть готувати кубики льоду, що дуже зручно в спекотну погоду;
- багато виробників встановлюють у морозильники сигналізацію про прочинені двері або різке підвищення температури;
- в морозильних камерах з функцією прискореного заморожування провізія заморожується набагато швидше, до того ж запобігає утворенню великих кристалів льоду всередині продуктів, що допомагає зберегти їхню структуру, харчову цінність і смак після розморожування;
- підсвічування дає змогу розглядати вміст морозильної камери набагато простіше й зручніше.
Завдяки нашому керівництву, ви знаєте, на що звернути увагу під час купівлі морозильної камери і як не розгубитися в розмаїтті моделей. Важливо, щоб тип, розмір, місткість і технічні параметри пристрою відповідали вашим вимогам. Вибравши морозилку з автоматичним розморожуванням і низкою інших корисних функцій, експлуатація техніки буде максимально простою і легкою.