Для того, щоб зберігати харчові продукти у свіжому вигляді, необхідно не тільки купити холодильник або морозильну камеру, а й правильно користуватися цією технікою. Перевищення температури в холодильнику або морозилці призведе до псування продуктів. А надто низька температура згодом може обійтися ще дорожче й закінчитися поломкою техніки. Не варто в цьому разі сподіватися на те, що виробник встановлює найоптимальнішу температуру на заводі. Як знають багато користувачів, у холодильників є елементи управління, за допомогою яких можна регулювати мікроклімат усередині. І в різних умовах він має бути різним. Розглянемо, яка температура в холодильнику має бути, як дізнатися, що вона в нормі, як і коли змінювати мікроклімат у камерах.
Яка має бути температура в холодильнику
Загалом можна виділити три основні зони холодильника. До них належать:
- В основній камері температура може бути 3-10 °C – така зона є в будь-якому холодильнику. Якщо в холодильнику немає морозильної камери, то це зазвичай єдина зона мікроклімату.
- У морозильній камері температура досягає -18 °C. Морозильний відсік може бути присутнім як у складі холодильника (на прикладі нижньої морозильної камери), так і бути окремим пристроєм.
- Зона свіжості – вона буває в деяких холодильниках і розміщується над морозильною камерою. У ній температура може бути від -1 °C до 3 °C.
Температура холодильника в різних зонах основної камери
Зазвичай основна камера холодильника найбільша і тому використовується для зберігання більшої кількості продуктів. Для зручності в різних її частинах підтримується різний температурний режим. Наприклад:
- температура для холодильника в середній та верхній полиці основної камери становить 5-10 °C. Тут можна зберігати кондитерські та ковбасні вироби, молочні продукти, готові страви. У деяких холодильниках є полиця для розміщення пляшок у цій зоні;
- у нижній частині камери температура сягає 3-5 °C. Такий мікроклімат підходить для зберігання овочів і фруктів, м'яса, швидкопсувних продуктів;
- у зоні свіжості температура буває від -1 °C до 3 °C. Ці умови ідеально підходять для збереження у свіжому вигляді таких продуктів як зелень та овочі;
- у дверцятах температура може бути 5-10 °C і що ближче до верху дверцят, то зазвичай тепліше. Вона годиться для зберігання напоїв, майонезів, кетчупів, соусів. Це найтепліша зона, оскільки вона найдалі від задньої стінки камери.
Як показали наші тести – те, скільки градусів має бути в холодильнику, залежить також і від дистанції від задньої стінки. Зазвичай саме там розташовуються охолоджувальні елементи. Тому, що ближче до задньої стінки, то нижча температура. Але у холодильників з підтримкою режиму No frost ця різниця не значна.
Оптимальна температура в морозилці
Ґрунтуючись на нашому досвіді, ми визначили, що оптимальна температура в морозилці близько -18 °C. Вона незначно відрізняється по всій камері – зазвичай що нижче й ближче до задньої стінки, то холодніше. У морозильних камер зі швидким заморожуванням є спеціальний режим роботи в зниженій температурі. У цьому разі температура може знижуватися до -25 °C. Це буває необхідно, наприклад, для швидкого заморожування великої кількості продуктів. Якщо ви хочете дізнатися, яка мінімальна температура в морозильній камері, то скористайтеся цим режимом, помістивши відповідні продукти в камеру.
Окрема морозильна скриня або морозильник у складі холодильника підходять для зберігання швидкопсувних продуктів протягом багатьох днів – м'яса, фруктів, овочів, ягід, напівфабрикатів. Також там можна заморожувати лід для напоїв.
Як дізнатися, яка температура в холодильнику
Найпростіший спосіб з'ясувати температуру в холодильнику – використати термометр, яким вимірюють температуру на вулиці або в приміщенні. Помістіть кінчик термометра в ємність із водою. А потім цю ємність розмістіть на тій полиці камери холодильника, де потрібно дізнатися температуру. Залиште його в такому положення на кілька годин, бажано на всю ніч, щоб дверцята холодильника ніхто не відчиняв і не підвищував цим температуру.
Температура морозилки не вимірюється з термометром, зануреним у воду. Адже вода в таких умовах замерзає. Це призведе до неправдивих показань. Дізнатися, скільки градусів у морозилці можна, розмістивши термометр у потрібній частині морозильної камери так, щоб його кінчик не торкався стінок і продуктів. Наприклад, можна уперти вимірювальний прилад на продукти або затиснути між ними.
Якщо у вас модель холодильника з дисплеєм, то температуру в усіх його камерах зазвичай виводять на екрані. Так можна судити про стан мікроклімату без використання додаткових приладів. Однак для перевірки вірогідності показань все ж таки можна залучити термометр одним із наведених вище способом.
Як зрозуміти, що температура в холодильнику неправильна
Якщо холодильник правильно обраний за розміром, об'ємом і функціоналом, повністю справний і його нормально експлуатують, то температура в його камерах має бути в межах норми.
Визначити відхилення від норми можна не тільки за допомогою вимірювання термометром, а й за деякими іншими ознаками. До них належать такі:
- Якщо продукти, взяті з основної камери холодильника, здаються теплими, значить температура недостатньо низька.
- Якщо продукти в основній камері холодильника підмерзають частково або навіть повністю, значить температура занадто низька.
- Якщо вміст у морозильній камері не замерзає, це явна ознака того, що температура в морозильній камері холодильника занадто висока.
- Якщо готові страви або продукти псуються швидко, то температура занадто висока.
- Наявність конденсату на стінках камер холодильника в деяких випадках свідчить про занадто низьку температуру. Наприклад, у холодильниках No Frost конденсат неприпустимий. Однак у деяких випадках конденсат може утворитися тимчасово в разі поміщення великої кількості продуктів одразу або в разі розміщення продуктів із високим вмістом вологи. Також певна кількість конденсату на задній стінці є в деяких моделях нормою.
Від чого температура в холодильнику може бути неправильною
Якщо ви за допомогою того чи іншого способу зрозуміли, що температура в камерах холодильника або морозильника не перебуває в межах норми, то це може відбуватися з таких причин:
- у камери було завантажено одразу багато продуктів кімнатної температури, тоді мікроклімат нормалізується протягом деякого часу;
- якщо дверцята класичного холодильника або двокамерної моделі були тривалий час відчинені, то це призведе до підвищення температури в камерах. Вона відновиться до нормального стану протягом деякого часу перебування із зачиненими дверцятами;
- температура в приміщенні підвищена, наприклад це буває влітку. У спекотну пору року рекомендується регулювати температуру в холодильнику й підвищити інтенсивність роботи компресора, щоб знизити температуру в камерах;
- ущільнювачі на дверцятах з часом можуть зношуватися, що призводить до порушення герметичності камер. Список найкращих холодильників дасть вам змогу підібрати модель, яка прослужить довше без обслуговування;
- остання причина відхилень від температурних норм – несправність агрегату. У цьому разі потрібен ремонт.
Як налаштувати температуру в холодильнику
Обов'язковим елементом управління у будь-якому холодильнику є регулювання термостата, за допомогою якого можна задати температуру в камерах. У деяких моделях те, скільки градусів має бути в морозильній камері та холодильнику, задається одним регулюванням. В інших, більш складних моделях, ці зони можуть налаштовуватися окремо.
Перед тим, як регулювати температуру в холодильнику, слід знайти елемент управління. Зазвичай він розміщується на панелі всередині камери, тому знадобиться відкрити дверцята. У більшості моделей механічне управління. Це означає, що для завдання потрібної температури слід обертати ручку термостата. У моделях з електронним управлінням для цього є кнопки або сенсорні елементи.
Перед тим, як виставити температуру в морозильній камері, також слід відшукати орган управління. Він може бути всередині камери, але частіше розташовується зовні. Окремі морозильні камери також можуть мати механічне або електронне управління, яке присутнє в будь-яких типах камер: окремо стоячих моделях, вбудованих або в морозильних скринях.
Інше питання, яке виникає у користувачів – на яку цифру ставити холодильник. За механічного управління необхідно орієнтуватися на шкалу на термостаті. Якщо на ній зображено цифри, то вони зовсім не показують температуру, а лише дають зрозуміти ступінь регулювання в більшу або в меншу сторону. Тому в кожної моделі цифри на шкалі можуть бути різними. Є також варіанти зовсім без цифр. У такому разі на шкалі зазвичай зображується якийсь знак, який дає зрозуміти, в який бік обертання ручки збільшує температуру, а в який – зменшує.
У більшості випадків обертання ручки за годинниковою стрілкою призводить до збільшення інтенсивності роботи компресора, а відповідно, постійна температура морозильної камери або холодильника знижується, витрата електроенергії при цьому підвищується. Обертання в протилежний бік – підвищує температуру й компресор працює менш інтенсивно, витрата електрики знижується.
Якщо у вас холодильник з електронним управлінням, то зазвичай їх оснащують дисплеєм, на якому відображають передбачувану температуру в камерах за того чи іншого налаштування. За допомогою кнопок або сенсорних елементів ви зможете встановити відповідний вам мікроклімат.
Що робити, щоб температура в холодильнику залишалася на заданому рівні
Для того, щоб досягти постійного заданого рівня температури в камерах холодильника та морозильника, потрібно правильно експлуатувати агрегат. Дотримуйтесь таких простих порад:
- Камери холодильника мають бути навантажені продуктами щонайменше на половину. Якщо продуктів менше, то рекомендується покласти ємності з водою. Це запобіжить надмірному зниженню температури.
- Монтаж холодильників має бути здійснено правильно. Порушення в цьому процесі можуть призвести до неправильної роботи, а отже й до відхилень від температурних норм як наслідок.
- Як показали наші дослідження, для нормальної циркуляції повітря рекомендується розміщувати продукти з невеликим простором між ними. Це створить сприятливі умови для рівномірного розподілу холоду та вологи.
- Не розміщуйте в холодильнику продукти з температурою, вищою за кімнатну. Це призведе до значних втрат холоду та підвищення інтенсивності роботи компресора. У деяких випадках це може стати причиною несправності.
- Обов'язково залишайте дверцята холодильника зачиненими. Якщо є ймовірність, що ви можете забути про це, то можна придбати модель із сигналізацією відчинених дверей.
- Іноді спостерігайте за роботою агрегату. Незвичайні звуки можуть свідчити про несправність і призвести до відхилення температури від норми.
- Періодично виконуйте розморожування холодильника, дотримуйтеся всіх рекомендацій під час цього процесу. Перед увімкненням обов'язково протріть стінки камер, щоб вони були сухими.
Тепер ви знаєте, яка температура в різних камерах холодильника та морозильника вважається нормальною, як її виміряти, з яких причин вона може відхилятися від норми і як домогтися того, щоб вона була правильною. Ці знання допоможуть вам зберегти харчові продукти у свіжому вигляді, а холодильник у справному стані – протягом довгого часу.