Завдяки розвитку технологій, виконання різних побутових завдань значно спростилося. Наприклад, раніше для приготування фаршу та подрібнення продуктів доводилося докладати фізичних зусиль, обертаючи важіль м'ясорубки. Натомість у наші дні достатньо купити електром'ясорубку, щоб за декілька хвилин, без особливих зусиль з боку користувачів, перемолоти потрібний об'єм продуктів. Виробники пропонують в асортименті моделі, які можуть бути використані не лише для подрібнення, а й для начинки ковбас, вичавлювання соку, формування тіста. Якщо ви хочете зорієнтуватися, яку вибрати електром'ясорубку, щоб вона була максимально корисною та функціональною, при цьому не переплачувати за техніку, рекомендуємо ознайомитися з цією статтею.

Вибираємо м'ясорубку електричну — доступні варіанти

Як правильно вибрати електром'ясорубку

Щоб було простіше орієнтуватися в різноманітті пропозицій, розберемо, які бувають електром'ясорубки, за якими характеристиками їх класифікують виробники, на що варто звертати увагу під час вибору.

Принцип роботи

На ринку можна зустріти 2 основні типи електром'ясорубок:

  1. Шнекові — в них продукти переміщаються від завантажувального отвору до ножа за допомогою шнека. У таких пристроях ніж подрібнює завантажене м'ясо, овочі та іншу їжу (рубає та шаткує). Розмір фракцій на виході залежить від обраної насадки та діаметра, форми отворів сітки (матриці) на виході.
  2. Кутерні — оснащені ножем, який перемелює продукти до стану пасти (пюре). Такі пристрої часто порівнюють із блендером та міксерами, оскільки результат роботи схожий.

Функціональність електром'ясорубок

Спочатку м'ясорубку було створено для приготування фаршу з м'яса та риби, але з часом функціональність пристрою значно розширилася, що сприяло зростанню популярності такої техніки. У наші дні електрична м'ясорубка входить до рейтингу найбільш популярних кухонних приладів.

Види електричних м'ясорубок

Зараз покупець може вирішити, яку електром'ясорубку вибрати:

  • класичну — оснащену ножами та декількома матрицями, що відрізняються розміром ланок, для подрібнення (перемелювання) продуктів;
  • універсальну, яка може також відтискати сік, шинкувати овочі, подрібнювати кавові зерна, допомагати в начинці ковбас та приготуванні кебабів, використовуватися для інших завдань.
Рекомендуємо товар
Moulinex ME626132
В наявності
Электромясорубка Moulinex ME626132
10 відгуків
Виробництво: Франція | Кількість насадок, шт: 7 | Кількість решіток, шт: 2 | Кількість швидкостей: 1 | Продуктивність, кг/хв: 2.6

Сфера використання

Залежно від того, як часто буде використовуватися обладнання, ви можете вибрати електром'ясорубку Bosch, Grunhelm, Gorenje, Ardesto або інших виробників побутового або промислового призначення.

Переваги використання м'ясорубок

Ці пристрої можуть бути схожі зовні, але все ж мають низку відмінностей:

  1. Побутові електром'ясорубки найчастіше мають меншу потужність, ніж промислові, які розраховані на тривалу роботу з великими обсягами продукції. У промислових моделей номінальна потужність (середній показник роботи електромотора) — понад 1 кВт, тоді як у побутових мінімальна — 0,2 кВт.
  2. Промислові м'ясорубки мають більш місткі завантажувальні лотки, комплектуються деталями з міцних сплавів металу. У побутових шнек та частина, в якій він розміщений, можуть бути виготовлені з пластику.
  3. Побутові моделі швидше нагріваються за значного навантаження, тому їх рекомендується регулярно зупиняти, щоб двигун охолов.
  4. Часто рівень шуму під час роботи промислових моделей вищий, ніж у побутових.
  5. Побутові моделі, особливо ті, у яких мінімум додаткових функцій, коштують дешевше за промислові.

Клієнтам, у яких невелика сім'я, ми рекомендуємо вибирати побутові моделі. Купувати промисловий варіант є сенс на комерційні об'єкти, а також для великих родин, які часто та багато готують фаршу, аджику, кетчупи, салати та інші страви, з необхідністю подрібнення овочів.

Потужність електром'ясорубок

Ті, хто вже цікавився питанням, як правильно вибрати електром'ясорубку, розуміють, що одним із важливих показників, що впливають на швидкість та продуктивність роботи, є потужність двигуна.

Підбираємо електром'ясорубку за потужністю

Але не всі знають, що виробники виділяють 2 види характеристик:

  • номінальна потужність — це середній показник роботи пристрою, при нормальному навантаженні без перегріву;
  • максимальна (пікова) потужність — характеризує роботу двигуна під час перероблювання складних продуктів (наприклад, м'ясо із сухожиллями, хрящиками, дрібними кісточками). За такого навантаження двигун працює на максимальних обертах та швидко нагрівається, тому тривала експлуатація в такому режимі не рекомендується.

Перед тим, як вибрати електром'ясорубку, обміркуйте, як часто, в яких кількостях та які продукти ви плануєте обробляти з її допомогою. Наприклад, якщо ви плануєте:

  1. Частіше перемелювати овочі, а з м'яса використовуєте здебільшого курку, тоді рекомендуємо звернути увагу на електричні м'ясорубки для терки та шинкування, номінальною потужністю 0,5-1 кВт.
  2. Готувати м'ясні страви з яловичини та свинини, але у вас немає бажання ретельно очищати його від жил та плівок. Тоді оптимальними будуть варіанти потужністю 1-1,5 кВт.
Рекомендуємо товар
Ardesto MGA-2000W
В наявності
Электромясорубка Ardesto MGA-2000W
Написати відгук
Кількість решіток, шт: 3 | Продуктивність, кг/хв: 1.9

Продуктивність електром'ясорубок

Один із важливих критеріїв у роботі кухонної техніки — продуктивність. Ця характеристика відображає яку кількість їжі за одиницю часу може переробити електром'ясорубка.

Важливі критерії вибору електром'ясорубки

Як вибрати оптимальний для вас варіант ми зараз розповімо. За статистикою, для:

  • сім'ї з 2-х осіб та тих, хто проживає сам, достатньо моделей, здатних подрібнити 1-1,5 кг/хв;
  • для сім'ї з 3-4 осіб більш бажано підібрати електром'ясорубку, яка буде перемелювати 1,5-2 кг/хв;
  • варіант із продуктивністю понад 2 кг/хв оптимальний для сімей, де 5 та більше осіб, для тих, хто заготовляє в значних кількостях томатний сік, аджику, використовують електром'ясорубку для приготування дерунів або кабачкових оладок, натирання моркви для пирогів, подрібнення інших продуктів.

Як бачите, тим, хто планує часто використовувати електричну м'ясорубку для виконання різнопланових завдань, потрібні більш продуктивні варіанти. У разі, якщо вам потрібно переробляти невеликі обсяги, цілком згодиться простенька недорога модель.

Матеріали, з яких зроблена електром'ясорубка

Яку електром'ясорубку краще обрати за матеріалом

Як показує практичний досвід, перше, що впадає в око, коли обираємо електром'ясорубку — матеріал, з якого зроблено корпус. Більшість брендів пропонують в асортименті варіанти із пластику різних кольорів та відтінків. Такі моделі коштують дешевше, краще пасують до інтер'єру, вирізняються різноманітністю форм. Але за бажання можна вибрати електром'ясорубки з насадками для томатів та ягід, м'яса та інших продуктів у металевому корпусі. Такі моделі можуть коштувати дорожче, але вони простіші в догляді, оскільки не забарвлюються соком та довговічніші.

Яку електром'ясорубку краще вибрати кожен вирішує сам, залежно від планів щодо її експлуатації та бюджету. Тестуючи різні пристрої, ми дійшли висновку, що важливо звертати увагу не тільки на корпус із двигуном, а й зважати на те, з якого матеріалу зроблені шнек, насадки, лоток для продуктів, відсік для встановлення шнека. Для періодичної роботи з малим об'ємом продуктів можна вибрати варіант з деталями із пластику. Тим, хто буде регулярно подрібнювати м'ясо та тверді продукти, рекомендуємо моделі з комплектацією з металу, він більш зносостійкий. Якщо у вас немає часу на вивчення безлічі інструкцій та порівняння десятків моделей, тоді наш рейтинг найкращих електром'ясорубок допоможе вам у виборі якісного надійного помічника.

Зі свого досвіду так само можемо сказати, що коли ми підбираємо електром'ясорубку для себе, то віддаємо перевагу моделям, у яких робоча частина виконана з металу та висота горловини не менше 10-11 см. Хоча сучасні електром'ясорубки комплектуються спеціальними штовхачами, все ж безпека понад усе, а за такої висоти ризик травм набагато нижчий.

Зовнішній вигляд та ергономічність електром'ясорубок

Правила вибору електром'ясорубки

Здебільшого покупці цікавляться питанням, як підібрати електром'ясорубку за технічними параметрами, при цьому багато хто забуває про зовнішній вигляд та ергономічність. Ми рекомендуємо звертати увагу на:

  1. Форму корпусу та висоту, від нижнього краю до робочої частини, в якій розташована матриця (решітка) та ножі. Від цих характеристик залежить ємність якої форми та розміру ви можете використовувати для збору подрібнених продуктів. Погодьтеся, що не дуже зручно подрібнювати кілька кілограмів м'яса, використовувати електром'ясорубку з соковитискачем, якщо поставити на виході можна лише маленьке невисоке блюдце.
  2. Наявність антиковзаючих (прогумованих) накладок у нижній частині корпусу або вакуумних ніжок. Під час роботи агрегату уникнути вібрацій неможливо. Тому зручно, якщо пристрій стійко стоїть на поверхні та не намагається «з'їхати».
  3. Довжина шнура. Цим параметром можна знехтувати, якщо на вашій кухні в робочій зоні передбачено безліч розеток і є вибір куди під'єднатися. Але в приміщеннях старого житлового фонду часто розетки розміщені не завжди в комфортних місцях. Тому перед тим, як вибрати м'ясорубку, бажано заздалегідь уточнити кабель якої довжини потрібен для комфортної експлуатації.
  4. Рівень шуму під час роботи електром'ясорубки. Цей параметр особливо важливий, якщо ви плануєте часто її використовувати, проживаєте у квартирі зі слабкою звукоізоляцією, у вас є маленькі дітки, які вдень сплять.
Рекомендуємо товар
Zelmer ZMM4055B
В наявності
Электромясорубка Zelmer ZMM4055B
5 відгуків
Виробництво: Китай | Кількість насадок, шт: 3 | Кількість решіток, шт: 3 | Продуктивність, кг/хв: 2.5

Насадки для електром'ясорубки та функціональність

Велика кількість пропозицій може збити з пантелику, покупцям буває непросто зорієнтуватися як вибрати м'ясорубку електричну серед доступних варіантів з урахуванням комплектації.

Обираємо м'ясорубку з урахуванням комплектації та функціональності

Коли до нас звертаються за консультацією, ми завжди рекомендуємо обміркувати які завдання ви плануєте виконувати за допомогою цієї техніки:

Тим, хто вибирає класичну модель електричної м'ясорубки, ми рекомендуємо звернути увагу на:

  1. Кількість сіточок (матриць) у комплекті та розмір комірок на них.
  2. Тип ножів. Електром'ясорубки можуть комплектувати односторонніми та двосторонніми ножами. Останні значно прискорюють процес подрібнення продуктів. Але обидва варіанти необхідно періодично підточувати, щоб продуктивність роботи не знижувалася.

Ви можете придбати варіант з максимальною комплектацією (універсальний), але він, як правило, коштує дорожче класичних моделей з малою кількістю насадок. Тому під час вибору техніки варто враховувати свій бюджет. Водночас є характеристики, які, на нашу думку, є важливими та ними не варто нехтувати, наприклад:

  • захист від перегріву та перевантаження — допомагає зберегти працездатність обладнання;
  • електром'ясорубка з реверсом зручна в роботі з м'ясом, особливо якщо ви готуєте зі свинини та яловичини, в яких багато жил.
Рекомендуємо товар
Tefal NE858D38
В наявності
Электромясорубка Tefal NE858D38
4 відгуки
Виробництво: Китай | Кількість насадок, шт: 5 | Кількість решіток, шт: 3 | Кількість швидкостей: 1 | Продуктивність, кг/хв: 5.5

Виробник електром'ясорубок

Щоб обладнання служило довго, відповідало заявленим в інструкції параметрам, віддавайте перевагу техніці від відомих брендів. Наприклад, ви можете вибрати електром'ясорубки Gorenje, Bosch, Grunhelm, Ardesto — ці виробники використовують якісні матеріали, постачають товари в різні країни, розвивають сервісну мережу та дають гарантію на свою продукцію.

Рекомендації по вибору електром'ясорубки
Як бачите, правила вибору електром'ясорубки досить прості. Щоб обладнання прослужило довго та було максимально ефективним, необхідно обміркувати, як часто ви плануєте його використовувати та для яких завдань. Потім, враховуючи важливі критерії вибору електром'ясорубки, ви можете легко підібрати оптимальний варіант, за:

  1. Потужністю. Для будинку цей показник може варіюватися від 0,2 кВт до 1,5 кВт. У напівпрофесійних та промислових моделей 1 кВт та більше.
  2. Продуктивністю. Для тих, хто готує, трохи підійде варіант, що переробляє 1...1,5 кг/хв, для сімей із 3-4 осіб — 1,5...2 кг/хв, для користувачів, які часто використовують агрегат та подрібнюють багато продуктів — 2 кг/хв.
  3. Матеріалами. Якщо ви плануєте часто працювати з м'ясом, тоді віддавайте перевагу моделям, у яких робочі елементи виконані з якісного металу (нержавійки та алюмінієвого сплаву), вони надійніші. Пристрої з пластиковим шнеком підійдуть для роботи з ягодами, тістом, м'якими продуктами.
  4. Комплектації насадками. Сучасні пристрої можуть бути багатофункціональними та частково замінити інші прилади, наприклад, кухонний комбайн, кавомолку, тертку. Вибираючи електром'ясорубку з додатковими насадками, обміркуйте, які з них для вас важливі, а що вами не буде використано. Адже кількість додаткових елементів впливає на вартість.
  5. Функціональності та безпеки. Значно спрощують роботу з електром'ясорубкою функція реверсу, захист від перевантаження та перегріву, самозагострювальний ніж, можливість регулювати швидкість роботи.
  6. Зовнішньому вигляду, габаритам, рівню шуму. Важливо, щоб електром'ясорубка стійко стояла на поверхні, забезпечувала можливість з комфортом обробляти продукти.

Сподіваємося, що наші рекомендації щодо вибору електром'ясорубки, які викладено в цій статті, допомогли вам зорієнтуватися, який пристрій оптимальний для вас з урахуванням ваших кулінарних потреб.

У сучасних реаліях, при періодичному відключенні електроенергії, багато хто використовує генератори. Найзручніший варіант забезпечення комфорту — під'єднати електрогенератор до будинку, щоб він живив усі прилади, водночас важливо враховувати, що деяка техніка (електром'ясорубка, холодильник, свердловинні насоси) у період запуску двигуна споживають більше енергії, ніж потім під час подальшої роботи. Якщо у вас залишилися сумніви або питання щодо електром'ясорубок, ви можете звернутися до експертів Венкон за консультацією.

Рекомендуємо товар
Bosch MFW3X17B
Немає в наявності
Электромясорубка Bosch MFW3X17B
7 відгуків
Виробництво: Польща | Кількість насадок, шт: 6 | Кількість решіток, шт: 3 | Кількість швидкостей: 2 | Продуктивність, кг/хв: 2.5 | Номінальна потужність, Вт: 500