В умовах, коли важлива економія електроенергії, за відсутності інших можливостей готувати їжу, користувачі шукають ефективні рішення. Один з найпростіших варіантів — це купити настільну індукційну плиту. На щастя, на даний момент виробники пропонують безліч варіантів, які відрізняються не лише ціною, а й кількістю конфорок, функціональністю та іншими параметрами. Тим, хто раніше не стикався з роботою такого обладнання, рекомендуємо почитати цю статтю, в ній ми розповімо, як правильно користуватися індукційною плитою, вмикати її та обслуговувати.
Як вмикати індукційну плиту — особливості обладнання та переваги
Незважаючи на те, що настільні плити з'явилися на ринку на початку ХІХ століття, а індукційні варіанти випускаються вже понад 30 років, далеко не всім відомо про переваги останніх. Тому ми хочемо розповісти, у чому особливості цього обладнання.
Як користуватися індукційною плитою — у чому її переваги
Тестуючи різну техніку в офісі, ми дійшли висновку, що настільні індукційні плити характеризуються наступними перевагами:
- Широко представлені на ринку — ви можете вибрати компактні одноконфорочні настільні плити, моделі з декількома місцями під посуд (2-3 конфорочні) та навіть на 4 конфорки, щоб готувати одночасно 1 або декілька страв.
- Вони мають відносно компактні габарити, невелику вагу та лаконічний дизайн, завдяки чому їх можна вписати практично в будь-який інтер'єр.
- Мобільність — їх можна переміщувати в міру необхідності, не лише всередині приміщення, а й брати з собою в подорожі. Для роботи обладнання достатньо електрики.
- На відміну від електричних та газових варильних поверхонь, вони не потребують складних монтажних робіт. Їх можна розміщувати на будь-якій горизонтальній поверхні, з відповідним запасом міцності (щоб витримати вагу обладнання з посудом, який заповнений їжею).
- На відміну від настільних газових плит, вони безпечніші, адже тут відсутній відкритий вогонь, немає вибухонебезпечних речовин, які потребують ретельного контролю на відсутність протікання та посиленої вентиляції.
- Якщо розглядати всі доступні на ринку настільні електроплити, то індукційні моделі найекономніші, порівняно з аналогічними пристроями, які оснащені відкритими та спіралеподібними ТЕНами, hi-light елементами. Вони нагрівають безпосередньо посуд, а не власні поверхні.
- Зручні та прості в експлуатації, не потребують складного обслуговування, достатньо своєчасно очищати їх поверхню, стежити за станом електричного кабелю та дотримуватися рекомендацій виробника.
Як користуватися плитою індукційною — рекомендації експертів
Як уже говорили раніше, настільні моделі плит, на відміну від варильних поверхонь, не потребують складних маніпуляцій, щоб почати їх експлуатацію. Індукційне обладнання працює від електроенергії, яка доступна практично в усіх куточках нашої країни, до того ж за потреби можна використовувати альтернативні її джерела (наприклад, електрогенератори). Хоча функціональність обладнання розширюється, все ж основні принципи експлуатації спільні для багатьох моделей настільних плит. Розглянемо що потрібно зробити при підготовці до роботи, які особливості має індукційна плита, як увімкнути її, задати відповідні параметри роботи.
Настільна індукційна плита — підготовка до роботи
Тим, хто вибирає стаціонарне обладнання, ми рекомендуємо довіряти монтаж варильних поверхонь професійним майстрам, які мають відповідну кваліфікацію. А ось настільну піч можна під'єднати самостійно, вивчивши наші рекомендації:
- переконайтеся, що ваша електропроводка може витримати передбачуване навантаження (співставте потужність пристрою з характеристиками мережі та іншим устаткуванням, яке під'єднується до неї);
- перевірте вашу розетку на відповідність вимогам, викладеним у посібнику з експлуатації плити, наявність заземлення та відсутність коротких замикань у розетці;
- проконтролюйте характеристики енергії на відповідність їх за напругою та силою струму необхідним показникам, якщо у вашому регіоні часті перепади напруги, використовуйте реле або стабілізатор;
- розмістіть одно або двоконфоркову настільну плиту на горизонтальній поверхні, яка здатна витримати вагу не лише агрегату, а й розміщеного на ньому максимально заповненого посуду. Що більша кількість конфорок, то міцнішим та стійкішим має бути стіл або тумба, на яких розміщується техніка;
- простежте, щоб обладнання стояло надійно та не ковзало, шнур діставав до розетки без натягу;
- якщо техніка нова, переконайтеся, що ви повністю розпакували її та очистили від захисних плівок поверхні;
- увімкніть пристрій до розетки.
Якщо у вас є кухонна витяжка, бажано, щоб плита розташовувалася під нею — це допоможе мінімізувати рівень вологості в приміщенні та запобігатиме поширенню запахів під час готування. При першому запуску індукційної плити може відчуватися запах гуми або мастила, потім вони зникнуть.
Як увімкнути конфорку на індукційній плиті та налаштувати її роботу
Мобільні настільні плити, як і вбудовані індукційні варильні поверхні, часто мають інтуїтивно зрозуміле, просте керування. У більшості випадків достатньо після підключення до електроживлення:
- Натиснути кнопку ввімкнення («ON/OFF»), щоб пристрій перейшов у режим очікування.
- Потім, якщо у вас більш ніж 1 конфорка, необхідно вибрати, яку ви плануєте використовувати, та активувати її натисканням відповідних їй сенсорних кнопок.
- За допомогою слайдера, механічного або сенсорного (електронного) регулятора, необхідно виставити бажану потужність нагріву.
- Потім потрібно поставити на конфорку посуд та він почне нагріватися.
Низка індукційних плит, як і, приміром, мікрохвильових печей, мають таймер, автоматичні програми приготування страв, функцію блокування панелі керування (захисту від дітей), автовимкнення та інші опції, які спрощують експлуатацію техніки. Під час вибору обладнання продумайте, які з них для вас важливі, а чим ви не будете користуватися.
Готування на індукційній плиті — особливості процесу
В основі роботи пристрою закладено принцип індукування магнітних хвиль, які діють на посуд, що контактує з поверхнею техніки, та сприяють нагріванню використовуваного начиння. При цьому нагрівання плити вторинне та відбувається вже від стінок посуду. Не всі матеріали мають необхідний нам відгук на індукцію, тому напрошується логічний висновок про необхідність правильного вибору посуду для індукційних плит. Тестуючи плити з різним посудом, ми відзначили, що найкраще готувати в тих ємностях, які магнітяться цілком або хоча б дном. Як правило, у складі, з якого вони зроблені, присутній феромагніт. Нині виробники безпосередньо на дні каструль, сковорідок, чайників, сотейників наносять відповідний значок, що підтверджує сумісність начиння з мікрохвильовками, індукційними плитами, духовими шафами, посудомийними машинами. Тому господині можуть легко розібратися в тому, що та в чому можна приготувати, облаштовувати кухню.
Якщо ви не плануєте купувати новий посуд, а старий не підходить (виконаний зі скла, кераміки, алюмінію), рекомендуємо придбати адаптер для індукційної плити. Він слугуватиме своєрідною підставкою, яка нагріватиметься під дією магнітного індукційного поля та передаватиме тепло далі.
Якщо ж ви все зробили за інструкцією, а посуд не почав нагріватися, тоді можливо поверхня не розпізнала ваше начиння. Якщо таке сталося, рекомендуємо вивчити статтю, де ми розповідаємо про причини, через які індукційна плита не розпізнає посуд та можливі шляхи розв'язання проблеми. При виявленні несправностей безпосередньо плити, звертайтеся до сервісного центру, не намагайтеся ремонтувати обладнання самостійно.
Ми описали вище простий порядок дій, який підійде тим, хто хоче знати як увімкнути індукційну плиту Electrolux, Tefal, Sencor, Ardesto та інші сучасні моделі. Якщо ж у вас виникають якісь складнощі, то рекомендуємо вивчити інструкцію з експлуатації або звернутися за консультацією до експертів.
Як вимкнути індукційну плиту
На ринку представлені моделі з різним функціоналом, тому ви можете вимкнути плиту вручну з панелі керування або встановити таймер для автоматичного вимкнення нагріву, за його наявності. Якщо техніка використовується регулярно, від електроживлення її можна не відключати. У разі якщо планується тривалий простій обладнання, рекомендуємо відключити плиту від розетки.
Особливості експлуатації індукційних плит
Як і інше обладнання, вибрати кухонну плиту варто, оцінюючи її характеристики та свої ресурси, звички, плани на готування. Щоб техніка служила довго, була безпечною та зручною, рекомендуємо:
- для приготування використовувати лише цілий посуд, з рівним дном;
- не залишати техніку, що працює, на тривалий час без нагляду, особливо якщо не ввімкнено таймер, відсутня функція аварійного вимкнення техніки, інший захист;
- уникати потрапляння рідин на панель керування. Це правило актуальне не лише для настільних плит, а й для вбудованих електричних варильних поверхонь;
- стежте, щоб вентиляційні отвори на техніці не були закриті та повітря вільно циркулювало в зоні їх розміщення;
- під час очищення використовуйте спеціальні засоби, не занурюйте кабель та обладнання у воду — уникайте потрапляння вологи всередину приладу;
- враховуйте, що процес готування звичних продуктів на індукційній плиті може займати менше часу, ніж на інших плитах. На відміну від газової та електричної із закритим ТЕНом, індукційна нагріває одразу посуд та його вміст, а не власні поверхні або повітря;
- по закінченню готування, бажано блокувати панель керування натисканням кнопки із замком або відповідної комбінації кнопок (це може бути одночасне натискання й утримання протягом 3-5 секунд кнопок «-» та «+»). Це допоможе уникнути випадкового ввімкнення, особливо якщо у вас є діти. Розблокування здійснюється повторним натисканням тієї ж комбінації — вона описана в інструкції.
За наявності сумнівів у правильності роботи пристрою або якщо ви не знаєте, які функції має ваша індукційна плита, як користуватися її режимами, — вивчіть інструкцію, що була в комплекті з вашою технікою. Якщо інструкція загублена, зв'яжіться з представниками сервісного центру або сертифікованими фахівцями. Пам'ятайте, що попри простоту використання та надійність, все ж індукційна плита — це нагрівальний електроприлад, який може стати причиною пожежі або джерелом ураження електрострумом у разі порушення рекомендацій з експлуатації та зберігання.
Як бачите, правила увімкнення індукційної плити прості, необхідно:
- Розмістити плиту на рівній поверхні з достатнім рівнем міцності.
- Перевірити електропроводку та розетку на відповідність вимогам обладнання за напругою, силою струму, можливістю витримувати навантаження, наявність заземлення.
- Увімкнути плиту до розетки та натиснути кнопку ввімкнення на панелі керування.
- Налаштувати параметри роботи, розмістити на обраній конфорці посуд.
- По завершенню процесу приготування переконайтеся, що плита вимкнена. Протріть її поверхню чистою м'якою тканиною. Використовуйте лише спеціальні засоби для очищення, щоб не подряпати гладку поверхню склокерамічної настільної плити.
- Якщо планується тривалий простій обладнання, відключіть його від розетки та приберіть на місце, захищене від пилу та механічних впливів.
- Перед наступним використанням, після простою техніки, проведіть візуальний огляд на цілісність. У разі наявності пошкоджень зверніться до сервісного центру. Не використовуйте пошкоджений пристрій, щоб уникнути небезпеки ураження струмом та загорянь.
Сподіваємося, що ця наша стаття допомогла вам розібратися та зрозуміти, у чому особливості/переваги обладнання, а також зрозуміти, як увімкнути індукційну плиту, щоб готувати було приємно та комфортно. Якщо у вас залишилися питання про характеристики кухонної техніки або потрібна консультація щодо роботи іншого обладнання, ви хочете замовити інжинірингові роботи, звертайтеся за консультацією до експертів Венкон. Ми регулярно беремо участь у заходах, спрямованих на підвищення кваліфікації, тому можемо допомогти не лише з дрібною технікою, а й підказати, як запалити газовий котел, яку систему опалення краще вибрати, на що звернути увагу під час купівлі кухонної витяжки та проконсультувати з інших питань.