Ті, хто цінують здорове харчування та натуральні продукти, приймають рішення купити соковитискач. Це чудовий пристрій для кухні, що дає змогу в будь-який час отримати необхідну кількість соку з овочів, фруктів і ягід, у якості якого можна бути повністю впевненим. Однак ця техніка виробляється у великій різноманітності типів і характеристик. І кожний їхній параметр має значення, впливає на результат і сферу застосування. Розглянемо як вибрати соковитискач, який підійде саме вашим потребам, на які параметри слід звертати увагу.
Вибираємо соковитискач за принципом роботи
Принцип роботи соковитискача визначає те, яким саме способом він оброблятиме завантажені в нього продукти. Перш ніж підібрати соковитискач, важливо розуміти, що принцип її роботи впливає на якість і вид соку, тривалість його приготування, вартість приладу й багато іншого. Загалом є три основні типи соковитискачів.
Підбираємо соковитискач відцентрового типу
Відцентровий соковитискач за ціною займає середнє місце, що є однією з переваг. Принцип її роботи простий – інгредієнти перетираються на тертці, що обертається, сік під дією відцентрової сили видавлюється, а потім готовий до вживання збирається в спеціальну ємність. Макуха сортується в іншу ємність. Такий нескладний механізм здатний переробити велику кількість будь-яких фруктів, овочів і ягід, зокрема в деякі моделі можна завантажити інгредієнти з кісточками. Тому такі соковитискачі часто називають універсальними.
Відцентрові моделі можуть бути тільки вертикальними соковитискачами, тобто завантаження інгредієнтів відбувається зверху. Це зручний та звичний багатьом спосіб експлуатації.
Також ці моделі вирізняються простотою в експлуатації та догляді. Інгредієнти не потребують попередньої обробки, зазвичай навіть не потрібно різати, достатньо просто помити їх. Такий соковитискач також легко розібрати й помити. Після сушіння можна знову без складнощів зібрати й зробити наступну партію соку.
З нашого досвіду мінуси в них також є і найчутливіший – це підвищення температури соку під дією відцентрової сили. По-перше, від цього втрачається частина корисних властивостей. По-друге, теплий сік пити зазвичай не хочеться, а час, витрачений на його охолодження, забере частину корисних властивостей.
Інший недолік полягає в підвищеному рівні шуму. Це особливо не приємно, якщо ви збираєтеся вжити свіжовичавлений сік вранці на сніданок. Слухати гучне дзижчання соковитискача в такий час нікому не захочеться. Однак через особливості технології усунути цей недолік повністю неможливо.
Виходячи з усіх плюсів і мінусів, можна зробити висновок, що відцентрові моделі підійдуть тим, хто хоче заощадити на покупці, отримати при цьому велику кількість соку й не вибагливий в експлуатації соковитискач, що підходить для твердих овочів і фруктів. На думку наших експертів, це буде хороший вибір для тих, хто хоче виготовити сік для зберігання на зиму. І особливо це відмінний тип, якщо є город або сад, звідки можна отримати багато плодів.
Кому підійде шнековий соковитискач
Принцип роботи шнекового соковитискача майже такий самий, як у м'ясорубки. Основний елемент механізму – шнек, який являє собою гвинт, що відокремлює шматочки від інгредієнтів і переносить їх до сітки для видавлювання соку. Іншим шляхом виводяться залишки плодів – макуха.
Такий принцип роботи дає змогу отримувати більше соку, оскільки інгредієнти видавлюються ефективніше і макуха виходить сухішою. Також цей процес не викликає підвищення температури продукту. Тому сік зі шнекового соковитискача має велику кількість корисних речовин і готовий до вживання відразу ж. Однозначною перевагою шнекової моделі перед відцентровою є тиха робота.
Складніший механізм підвищує вартість моделі такого типу – шнековий соковитискач є найдорожчими. Інший мінус полягає в повільному видавлюванні соку та набагато нижчій продуктивності. Однак цього вистачає для того, щоб оперативно створити поодинокі порції соку, але не великі партії.
Перед завантаженням інгредієнти потребують попередньої обробки. Зазвичай їх потрібно порізати, видалити кісточки, деякі знадобиться попередньо замочити. Шнекові – це зазвичай горизонтальні соковитискачі. Інгредієнт подається зверху, проте в процесі роботи він рухається горизонтально. Але деякі конструкції передбачають і вертикальний шлях інгредієнтів.
Правила вибору соковитискача рекомендують придбати шнекові моделі тим, у кого немає потреби обробляти велику кількість інгредієнтів, а потрібно виготовити сік для разового вживання, наприклад, на сніданок або після тренування. Як показали наші дослідження, це хороший вибір для однієї людини або великої родини, які цікавляться здоровим харчуванням. Найефективніший такий соковитискач для м'яких овочів і фруктів, оскільки їх потрібно буде найменше готувати.
Для чого вибирають соковитискач цитрус-прес
Цитрус-прес має найпростішу конструкцію і тому вони найдешевші серед усіх видів соковитискачів. Як зрозуміло з назви, вони підходять тільки для цитрусових – лимонів, апельсинів, лайма, мандаринів, грейпфрутів. Назва пристрою також свідчить про принцип його роботи – цитрусовий фрукт, заздалегідь розрізаний на дві половинки, притискається м'якушем до конуса, який обертається, і в такий спосіб із нього вичавлюється сік.
У найпростішому варіанті цитрус-прес – це ручний соковитискач, обертати який користувач повинен самостійно й так само рукою притискати фрукт до відтискного конуса. Водночас є моделі, де притискання відбувається за допомогою спеціального механізму, а обертання конуса здійснюється завдяки електромотору.
Така технологія виробництва соку дає змогу отримати продукт із максимальним збереженням вітамінів та інших корисних речовин. Також до незаперечних переваг слід віднести мінімальний шум під час роботи, низьке споживання енергії. А якщо обрано ручну модель – то шуму й витрати електрики не буде зовсім, а готувати сік можна буде в будь-якому місці, не тільки вдома на кухні, а й, наприклад, на пікніку. Соковитискач цитрус-прес – це чудовий вибір для тих, хто хоче отримати простий в експлуатації та недорогий пристрій, який водночас є досить ефективним і дає можливість отримати якісний кінцевий продукт.
Яка має бути ширина отвору соковитискача
Середній розмір завантажувального отвору соковитискача – 3,5-9 см. Оскільки вартість не залежить від цього параметра, доцільно вибрати модель з великим отвором. Це дасть змогу виготовляти соки з великих плодів, не розрізаючи їх на дрібні частини.
Як правильно вибрати соковитискач за потужністю
Потужність соковитискача впливає на кілька важливих її властивостей. Вирішуючи, який вибрати соковитискач за потужністю, слід розуміти, що:
- Вища потужність дає мотору можливість обертатися з більшою швидкістю. Що більша швидкість, то більше м'якоті буде в соку. Тому під час вибору за цим параметром до уваги потрібно брати й смак користувача.
- Що більша потужність, то сильніший мотор. А це означає, що якщо ви хочете отримувати сік із твердих інгредієнтів, припустімо, деяких сортів яблук або моркви, то вам потрібна потужніша модель. Наприклад, соковитискач для цілих яблук краще впорається з поставленим завданням, якщо матиме потужність від 500 Вт.
- Що вища потужність, то більша витрата електрики. Однак соковитискач не є приладом, який працює постійно. Як правило, нею користуються лише кілька хвилин на день. Тому на витрату енергії зазвичай увагу не звертають.
- Що більша потужність соковитискача, то більший його розмір і вага. Тому якщо вам необхідно облаштувати маленьку кухню, то, варто вибрати модель із невеликою або середньою потужністю, щоб вона займала менше місця.
- Якщо ж місце на кухні дозволяє, то є сенс вибрати високопотужну модель. Вона відкриє більше можливостей при приготуванні соку. Також більшість із середньо- та високопотужних соковитискачів мають кілька швидкостей, що дає змогу краще керувати процесом приготування соку, особливо за різних інгредієнтів.
Найбільш малопотужними моделями є соковитискачі цитрус-прес – до 200 Вт. Вони оснащуються компактним мотором. Тому це також позначається на розмірі та вазі цієї кухонної техніки. Середню потужність зазвичай мають шнекові моделі – до 500 Вт. Цього достатньо для того, щоб прокрутити шнековий механізм разом із плодом і отримати з нього сік. Тому вага й розмір у них середній. Згідно з нашим досвідом, найбільш високопотужними є відцентрові моделі – ці соковитискачі потужністю 1000 Вт або вище. Така велика потужність необхідна для того, щоб розкрутити центрифугу до швидкості, яка підходить для отримання соку. Тому ці моделі найбільші й найважчі. І попри те, що у них найбільша витрата енергії, часто саме відцентрові соковитискачі працюють протягом тривалого часу. Вирішуючи, який соковитискач ліпше обрати, слід розуміти, що зазвичай відцентрові моделі зі зручністю можна встановити на просторій кухні поряд з іншою необхідною технікою.
Який соковитискач вибрати за об’ємом ємності для соку
Що більша ємність для соку, то більше місця займе соковитискач й більше соку одночасно можна буде приготувати. Відцентрові моделі зазвичай використовуються для обробки великої кількості інгредієнтів, відповідно, і для отримання більшої кількості соку. Тому частіше їх обирають із великою ємністю.
Одна з відмінностей шнекових моделей у тому, що вони максимально зберігають корисні властивості соку, які, до того ж не дають змоги зберігати продукт протягом тривалого часу. На думку наших експертів, такі моделі доцільно купувати з невеликою ємністю та вживати сік одразу після приготування, поки він свіжий та сповнений вітамінів.
Але до уваги також слід брати й кількість споживачів. Наприклад, якщо сік готується у шнековому соковитискачі, а вживати його за раз буде ціла компанія людей, то має сенс придбати моделі з великою ємністю. Наприклад, соковитискачі з резервуаром на 1 л вистачить для того, щоб приготувати близько 5 порцій соку.
Якщо ви обрали соковитискач з великим об'ємом ємності для готового соку, то зможете зберігати не випиті залишки в холодильнику. Однак навіть за такого зберігання корисні властивості соку з часом зменшуються. Особливо це відбуватиметься інтенсивніше, якщо ви вирішили розморозити холодильник, адже в цьому разі температура в його камерах підвищується.
З яких матеріалів соковитискачі краще
Пластик – найдешевший варіант для виготовлення корпусу соковитискача. Крім вигідної ціни до його переваг також належить можливість виготовлення в різних кольорах. Цей матеріал, хоч і розрахований на навантаження від самого соковитискача, але може зламати під час ударів або падінь.
Сталь і алюміній дорожчі міцні матеріали, які до того ж мають стильний вигляд. Такі метали забезпечать приладу тривалу експлуатацію без ламання корпусу.
Які додаткові функції соковитискачів будуть корисні
Важливі критерії вибору соковитискачів – це також і додаткові функції, які можуть полегшити експлуатацію й зробити її більш комфортною. До них можна віднести такі можливості:
- соковитискачі з функцією крапля-стоп оснащуються спеціальним механізмом або особливою конструкцією носика, яка дає змогу запобігти потраплянню крапель соку на стіл. Наприклад, це може бути механізм у вигляді невеликого крана або конструкція, що дає змогу повернути носик вгору;
- реверс дає змогу ввімкнути обертання мотора у зворотний бік. Це доцільно для шнекових соковитискачів і допомагає запобігти застряганню плодів. Запустивши реверс, можна повернути назад до жолоба інгредієнти й відправити їх заново на віджимання;
- регулювання швидкості дає змогу керувати швидкістю обертання мотора та підбирати в такий спосіб варіант, що підходить для використовуваного інгредієнта й необхідної консистенції соку;
- піносепаратор використовується для відділення піни від соку, яка може утворюватися в момент віджимання, особливо у відцентрових моделей. Соковитискачі з піносепаратором дають змогу не витрачати об'єм ємності на піну, а наповнити її тільки соком.
З цієї статті ви дізналися рекомендації щодо вибору соковитискачів, які допоможуть вам підібрати модель, яка відповідає вашим потребам. Це допоможе вам розібратися у відмінностях між моделями за принципом роботи, потужністю та іншими параметрами. Ці знання також дадуть вам змогу правильно експлуатувати обраний соковитискач для його тривалого використання.