Те, як пройде наш день, з яким настроєм ми візьмемося за справи та спілкуватимемося з людьми, часто залежить від того, як пройшов наш ранок. Зробити його бадьорим та приємним буде не складно, якщо купити кавоварку або кавомашину. Це обладнання допоможе вам приготувати улюблений напій, при цьому з вашого боку знадобиться мінімум витрат часу та сил. Щоб обрана вами техніка служила довго та якісно виконувала функціонал, необхідно своєчасно обслуговувати її. Але далеко не всі знають, як почистити кавовамашину, навіщо та як часто потрібно це робити. Якщо у вас немає під рукою інструкції, витратьте кілька хвилин на вивчення цієї статті. Тут ви знайдете відповіді на питання — як очистити кавоварку від накипу та інших забруднень, чим промити капучинатор та почистити кавомолку, як часто це потрібно робити, а також інші поради експертів.
Як почистити кавоварку — рекомендації експертів
Незалежно від того, вибрали ви ріжкову кавоварку, автоматичну, крапельну, капсульну або іншу, всі пристрої потребують регулярного обслуговування, оскільки з часом можна помітити, що:
- у процесі нагрівання води на поверхнях утворюється накип, наліт із різних домішок, мікроорганізмів;
- на елементах вбудованої кавомолки накопичуються масла з бобів;
- у відсіках для обробленої кави та піддоні для крапель може утворюватися грибок та пліснява;
- якщо є капучинатор, то в його елементи можуть в'їдатися запах молока та молочні жири.
Усе це призводить до того, що кавоварки починають працювати нестабільно (напій тече повільніше та з перебоями), у приготованих напоїв погіршується смак та аромат, а в якийсь момент агрегат може взагалі не ввімкнутися або замість кави налити просто воду.

Як зрозуміти, що настав час промити кавомашину?
Ті, хто лише обирають кавомашину, кавоварку та вивчають параметри, знають, що низка моделей мають автоматику, яка аналізує роботу агрегату та виводить на дисплей повідомлення про те, що необхідно провести обслуговування (чистку). Якщо ж у вашого агрегату не передбачена така функція, тоді рекомендуємо враховувати непрямі ознаки:
- Погіршився смак кави, при тому, що боби та налаштування ви не змінювали.
- З'явився затхлий запах з відділу для збору крапель, відсіку для відпрацьованої кави або бака для чистої води.
- Змінився шум під час роботи кавомолки та кавомашини, став гучнішим або іншого типу.
- Кава стала довше готуватися.
- У чашці залишається осад білого, жовтого та інших відтінків (не кавовий).
Якщо ви помітили один або кілька з перерахованих вище ознак у своєї кавомашини або ж візуально побачили, що ваша електротурка, гейзерна кавоварка вкриті нальотом, значить потрібне очищення кавомашини так, що бажано обслуговування не відкладати. Кожен відповідальний виробник, складаючи інструкцію з експлуатації (інструкцію), покроково розписує бажану періодичність обслуговування, чим та як чистити кавомашину. Різні моделі можуть мати свої особливості та нюанси в догляді, але основні принципи у всіх агрегатів ідентичні. Нижче ми опишемо основні етапи та дамо рекомендації, як промивати кавоварку в домашніх умовах, щоб не завдати шкоди деталям системи та пристрій працював у вас без збоїв тривалий час.

Чим промити кавоварку в домашніх умовах — поетапне обслуговування
Кожен елемент у техніці потребує особливого догляду та обслуговування. Тому залежно від того, придбали ви автоматичну, ріжкову чи крапельну кавомашину, чи є в агрегаті вбудована кавомолка, чи вона працює виключно з раніше подрібненими бобами, перелік робіт та вибір, чим промити кавоварку, відрізнятимуться.
За допомогою чого та як очистити кавомашину від накипу
Якщо у вас не стоять фільтри та ви в кавоварку заливаєте водопровідну воду, то згодом на поверхні бака та ТЕНів осідають солі кальцію та магнію, утворюють наліт (накип), який може:
- негативно впливати на роботу агрегату — вода нагріватиметься повільніше, збільшаться витрати на електроенергію, можуть з'явитися сторонні шуми;
- змінити смак готового напою — на дні чашки може з'являтися білий осад;
- кавомашини з капучинатором можуть давати менш пишну пінку.
Погана якість піни може бути пов'язана з забитим капучинатором
Виробники техніки рекомендують для усунення накипу використовувати спеціально розроблені засоби, що випускаються в таблетованій та рідкій формі:
- Чистка кавомашини таблеткою зручна тим, що користувачам не потрібно самостійно відміряти або розраховувати дозування. Здебільшого таблетовані засоби не тільки усувають наліт, утворений солями жорсткості, а й очищають деталі кавоварки від олій, що виділяються бобами під час обробки. До недоліків таблетованих засобів умовно можна віднести необхідність їх розчинення перед використанням.
- Чищення кавомашини рідкими засобами зручне тим, що не потрібно чекати, поки порошок або таблетки розчиняться, — менше часу витрачається на підготовку до обслуговування. Як і у випадку з таблетованими засобами, більшість складів не лише усувають накип, а й змивають маслянистий наліт з елементів вбудованих та окремостоячих кавомашин. До недоліків таких складів можна віднести той факт, що користувачам потрібно самостійно дозувати мийний засіб.
Іноді до наших експертів звертаються з питанням чим почистити кавоварку, чи можна використовувати оцет, лимонну кислоту, соду та інші засоби. На це ми завжди відповідаємо, що чищення кавомашини лимонною кислотою, як, втім і оцтом, можливе, але ми не рекомендуємо експериментувати, оскільки шкода від дії кислот або лугу може перевищити користь. Подальший ремонт обладнання може обійтися вам набагато дорожче, ніж купівля спеціального засобу для догляду за технікою.
Чим та як очистити кавомашину від кавових олій
Тим, хто придбав кавомашину з функцією самоочищення, рекомендуємо регулярно активувати відповідний режим, щоб очищати внутрішні елементи пристрою не тільки від нальоту, що утворився через контакт із водою, а й від усунення олій. Якщо у вас така функція відсутня, тоді необхідно проводити обслуговування в ручному режимі з використанням спеціальних таблетованих або рідких засобів.
Чим чистити кавомолку, вбудовану в кавомашину
Якщо раніше вбудована кавомолка була передбачена найчастіше тільки в автоматичних кавоварках, то зараз вона є в багатьох комбінованих та крапельних моделях, що забезпечує можливість готувати більш ароматну та смачну свіжу каву. Виходячи з нашого досвіду обслуговування техніки, хочемо зазначити, що одна з причин, через які кавомолка не меле зерна, — накопичення на її деталях масел. Тому ми рекомендуємо періодично спустошувати контейнер від бобів та їх частинок, а потім засипати спеціальний порошкоподібний засіб для чищення. Під час запуску пристрою порошок вбирає олію й очищає поверхні жорен та ножів від мікрочастинок бобових, що поналіпали на нього. Потім, після очищення, перша порція подрібнених зерен (а іноді й наступні пари) йдуть у відходи.
Чищення капучинатора кавомашини — як часто потрібно його промивати
Навіть якщо після кожного використання капучинатора ви одразу ж споліскуєте відсік для молока та з'єднувальні трубочки, однаково на їх внутрішніх поверхнях встигають осідати молочні жири та кислоти. Тому, щоб уникнути появи неприємного присмаку та запаху, рекомендуємо 1 раз на 14 днів промивати всі елементи зі спеціальним рідким розчином або ж використовувати таблетовані засоби для догляду за кавомашинами. Деякі користувачі пробують проводити очищення зі звичайним засобом для миття посуду, содою та лимонною кислотою, однак, з огляду на власний досвід, ми не рекомендуємо експериментувати. Оскільки деталі кавомашини з автоматичним капучинатором, які забилися різними засобами, досить складно потім промити та найчастіше їх доводиться міняти, разом з іншими деталями кавомашини.

Як мити кавомашину — етапи обслуговування
Ми неодноразово говорили про те, що всі кавомашини різні, тому й нюанси в їх обслуговуванні можуть відрізнятися від стандартних. Тут ми наведемо загальні рекомендації як промити кавоварку, щоб вона працювала ефективно та без збоїв:
- перед чищенням усуньте з бункера для кави залишки бобів, якщо бачите багато частинок на поверхні горловини, можна використовувати пилосос для їх збору;
- якщо у вас таблетований засіб для чищення кавомашини або у вигляді порошку, тоді його потрібно розчинити у воді згідно з інструкцією;
- вийміть фільтри, щоб мийний розчин не потрапляв на них, оскільки він досить агресивний та може призвести до їх передчасного руйнування;
- для чищення кавомолки порошкоподібний склад насипте безпосередньо на зону захоплення зерен (у горловину кавомолки);
- підготовлений засіб для чищення кавомашини залийте у відсік для води;
- замість чашки підставте ємність, у яку стікатиме брудна вода з мийним засобом;
- запустіть режим самоочищення або приготування напою, щоб система прокачала очищувальний склад;
Як мити кавомашину: підготовка засобів і очищення
- промийте всі елементи чистою водою, у кавомашин з подачею гарячої води виберіть подачу окропу, у решти — приготування кави. Отриману після промивання рідину вилийте;
- перші пару помелів бобів міститимуть домішки порошку для чищення, тому приготовану з них каву необхідно вилити;
- промийте відсік для відпрацьованої макухи та збору крапель, просушіть їх;
- поставте назад промиті та просушені фільтри, інші деталі.
Зверніть увагу — деякі виробники не лише регулярно пропонують ринку кухонні інновації та девайси (з найкращими технологіями), а й розробляють спеціальні лінійки засобів для догляду за ними, а також пропонують в асортименті витратні матеріали та змінні деталі (наприклад, фільтри). Після промивання кавоварки огляньте фільтр, якщо він має ушкодження та ознаки зносу – бажано замінити його.

Рекомендації з експлуатації та чищення кавомашин — дбайливе ставлення забезпечує довговічність
Щоб автоматична, ріжкова, крапельна, капсульна кавомашина, електротурки та інші пристрої для приготування кави служили максимально довго без збоїв, важливо:
- Використовувати чисту воду — бажано з мінімальною кількістю солей жорсткості (що пройшла фільтрацію).
- Регулярно міняти фільтри, паперові після кожного заварювання, пластикові та металеві в міру зносу.
- Не використовувати зерна низької якості та відсирілі.
- Якщо на дисплеї кавомашини висвітилося повідомлення про необхідність виконання сервісного обслуговування (чищення), не відкладайте цю процедуру на потім, так само як і в разі, якщо помітили непрямі ознаки забруднень (шум, зміна смакових якостей, наявність осаду в чашці, збільшення періоду приготування порції).
- Для промивання елементів системи, очищення вбудованої кавомолки та капучинатора, використовуйте тільки спеціальні засоби, не варто експериментувати з «народними рецептами». Таблетовані та порошкоподібні реагенти розчиніть попередньо у воді перед заливанням в агрегат. Слідкуйте, щоб не залишалося шматочків мийних засобів.
- Повноцінне обслуговування обладнання бажано проводити після приготування приблизно 300 порцій. Якщо у вас кавомашина з лічильником порцій – подивіться статистику, щоб визначитися, як часто потрібно проводити чистку, якщо лічильник відсутній, тоді приблизні підрахунки потрібно зробити в ручному режимі.
- Піддон для збору крапель, відсік для макухи або ріжок необхідно очищати та просушувати щодня. Ємність для молока, трубочки та інші деталі капучинатора бажано промивати відразу після приготування напоїв з молоком.
- Відсік для води бажано мити раз на декілька днів, особливо якщо він прозорий та стоїть на світлі, адже вода під впливом УФ променів може зеленіти (в ній розвиватимуться патогенні мікроорганізми).

Сподіваємося, що матеріал, викладений вище, допоміг вам зрозуміти, чим та як почистити від накипу кавоварку, олій та інших забруднень, а також що робити, щоб агрегат слугував максимально довго й ефективно. Якщо у вас залишилися питання щодо обслуговування агрегатів або ви хочете уточнити характеристики кавомашин з дистанційним керуванням, електронним або сенсорним, звертайтеся за консультацією до експертів Венкон.