З кожним днем темп життя збільшується. Тому, щоб звільнити час для відпочинку та приємних справ, люди прагнуть максимально автоматизувати виконання рутинних завдань за допомогою побутової техніки. Благо на ринку є безліч різних пристроїв та кожен може вибрати для себе оптимальний варіант. Наприклад, можна використовувати кухонний комбайн або купити блендер, духову шафу або мікрохвильовку з функцією гриля, посудомийку та інші варіанти. Різноманітність техніки вражає, щоб вам було простіше орієнтуватися в доступних варіантах, ми підготували цю статтю. У ній ми розповімо як вибрати блендер, щоб він був максимально корисним та економічно вигідним.

Як підібрати блендер та чи потрібен він вам

Як правильно вибрати блендер

Ті, хто раніше не користувався блендером, іноді сумніваються в доцільності такої покупки. Розберімо для чого потрібен блендер. Отже, залежно від комплектації та типу насадок, з його допомогою можливо:

  • змішувати сипучі, рідкі та в'язкі продукти (наприклад, готувати соуси, тісто, коктейлі);
  • насичувати суміші повітрям, збиваючи їх до піноподібної однорідної маси (готувати муси, креми, суфле);
  • подрібнювати лопатевим ножем овочі, фрукти, ягоди, м'ясо, рибу та інші продукти;
  • шинкувати та нарізати кубиками, соломкою, слайсами, спіральками;
  • колоти лід;
  • подрібнювати кавові зерна, горіхи, спеції допоможуть блендери з млином.

Як бачите, цей пристрій може бути багатофункціональним, при цьому найчастіше він має компактні розміри та простий в експлуатації. Тому за умови правильного вибору блендер значно полегшить вирішення побутових завдань та дасть можливість розпочати нові кулінарні експерименти.

Рекомендуємо товар
Bosch MSM14200
В наявності
Блендер Bosch MSM14200
5 відгуків
Виробництво: Словенія | Потужність, Вт: 400 | Матеріал корпусу: пластик | Кількість насадок, шт: 2 | Кількість швидкостей: 1

Який блендер вибрати — доступний асортимент та класифікація

Щоб було простіше визначитися, яка модель вам потрібна, розберімо, які типи блендерів узагалі є в продажу.

Класифікація блендерів за конструкцією

Основний поділ обладнання на 2 групи здійснюється за конструктивною ознакою.

Стаціонарні блендери — принцип роботи та особливості

Правила вибору стаціонарного блендера

Стаціонарні блендери складаються з основи (в якій розміщений мотор та блок керування), а також знімних чаш з робочими насадками. Такі моделі можуть комплектуватися ножами для пюрування, віночками для збивання, міні- та мульти подрібнювачами (для отримання дрібних та великих частинок відповідно).

Тестуючи стаціонарні блендери, ми дійшли висновку, що вони мають низку незаперечних переваг:

  1. Не вимагають постійної участі користувачів у процесі — достатньо вибрати потрібний режим (швидкість) та запустити.
  2. При подрібненні та змішуванні маса на виході більш однорідна, ніж при використанні заглибної техніки.
  3. Потужність та продуктивність часто перевищує параметри, властиві мобільним блендерам, тому ними зручніше колоти лід, подрібнювати горіхи та іншу тверду їжу.
  4. Часто коштують дешевше заглибних моделей.
  5. Їх простіше мити, оскільки багато блендерів мають функцію самоочищення — досить налити теплу воду в чашу та ввімкнути.

Водночас ми для себе відзначили, що є низка умовних недоліків у стаціонарних блендерів:

  • необхідно виділити місце на столі, для встановлення основи. При цьому, у потужних стійких моделей вона досить габаритна;
  • часто мінімальний об'єм продуктів, який підлягає закладанню — 200-400 мл, що не завжди зручно.

Серед стаціонарних варіантів окремою групою можна виділити фітнес-блендери. Ці пристрої працюють за тим самим принципом, що й класичні стаціонарні, але вони більш компактні — їх можна брати з собою в поїздки, на роботу, в спортзал. Фітнес-блендери можуть комплектуватися не лише насадками для подрібнення, пюрування та змішування, а й чашами з кришками. Можна взяти з собою блендер або лише чашу із заздалегідь приготованим смузі, коктейлем, пюре. Вибираючи фітнес-блендер, враховуйте, що він має меншу потужність, ніж інші стаціонарні моделі, та розрахований на роботу з невеликими об'ємами.

Ще варіант, про який знають не всі користувачі, — це вакуумні блендери, що частково видаляють повітря з чаші перед початком процесу. У результаті подрібнена (змішана) маса виходить більш однорідною та довше може зберігати свіжість, за відсутності процес окислення повітрям. Вакуумні блендери стануть надійними помічниками для мам, які готують малюкам їжу в дорогу, тим, кому потрібні перекуси, спортсменам, любителям робити заготівлі.

Рекомендуємо товар
Sencor SBL7570SS
В наявності
Блендер для смузи стационарный Sencor SBL7570SS
Написати відгук
Виробництво: Китай | Потужність, Вт: 800 | Матеріал корпусу: метал із пластиком | Кількість насадок, шт: 2

Занурювальні блендери — мобільні помічники

Занурювальний блендер складається з компактного корпусу (ручки), в якому розміщений двигун, та насадок. Для роботи таким пристроєм користувачеві необхідно тримати модуль у руці та регулювати швидкість, глибину занурення, тривалість процесу.

Який занурювальний блендер краще обрати

Порівнюючи різні моделі заглибних блендерів, ми дійшли висновку, що вони характеризуються наступними перевагами:

  1. Мобільність — за його допомогою можна змішувати та подрібнювати продукти не лише в чаші з комплекту, а й в інших видах посуду.
  2. Компактні розміри обладнання, що значно спрощують його зберігання.
  3. Підходить для роботи з невеликими порціями продуктів, наприклад, вибравши блендер з насадкою для пюре, можна приготувати прикорм для малюка.
  4. Варіативність — завдяки тому, що глибину занурення, нахил (положення) робочих насадок регулює сам користувач, можна впливати на результат.

Попри те, що заглибні блендери багатофункціональні, компактні та прості у використанні, все ж у них є низка умовних недоліків:

  • під час їх роботи користувач має постійно тримати модель із мотором у руках — безперервно брати участь у процесі;
  • для роботи на великій швидкості бажано вибирати високі ємності, щоб не розліталися бризки та частинки їжі по кухні;
  • попри те, що портативний занурювальний блендер, за наявності певних насадок, можна назвати кухонним міні-комбайном, все ж його потужність часто нижча, ніж у стаціонарних. Адже в компактному корпусі складніше вмістити високопродуктивний двигун, який не буде перегріватися під час тривалої роботи з навантаженням.

Який блендер краще вибрати, стаціонарний або занурювальний, потрібно вирішувати в кожній ситуації з урахуванням того, які продукти, в яких обсягах та як часто ви плануєте обробляти. Якщо в господарстві немає електром'ясорубки, рекомендуємо обирати блендери-подрібнювачі, які, крім вінчиків, мають у комплекті модулі з лопатевими ножами.

Рекомендуємо товар
Braun MQ 535 Sauce
В наявності
Блендер Braun MQ 535 Sauce
15 відгуків
Виробництво: Китай | Потужність, Вт: 600 | Матеріал корпусу: пластик | Кількість насадок, шт: 3 | Кількість швидкостей: 2

Вибираємо блендер за робочими характеристиками

Крім конструктивних особливостей, під час вибору блендера важливо звертати увагу на його технічні параметри.

Потужність блендера — на що вона впливає

Як підібрати блендер за потужністю

Від потужності блендера безпосередньо залежить швидкість обертання насадок, час, необхідний для обробки певного обсягу, та те, з якими продуктами може ефективно працювати пристрій. Так, наприклад:

  1. Блендери на 600 Ват та менше: легко впораються зі змішуванням рідин, приготуванням смузі, пюруванням ягід. А ось із твердими фруктами, сирими овочами, м'ясом та рибою такій техніці буде впоратися складно. Малопотужне обладнання краще використовувати для роботи з невеликими обсягами.
  2. Блендери на 1000 Ват-1500 Ват: будуть більш функціональними. З відповідними насадками вони можуть швидко змішувати продукти з високим ступенем в'язкості, подрібнювати фрукти й овочі, перебивати м'ясо та рибу. Такого запасу потужності достатньо, щоб працювати з обсягами, потрібними для невеликої сім'ї з 2-4 осіб.
  3. Блендери на 1500 Ват-2000 Ват: легко справляються з твердими продуктами, можуть використовуватися для подрібнення льоду, подрібнення горіхів та спецій. Такі пристрої підійдуть тим, хто готує у великих кількостях.

Швидкість роботи блендера, метод керування та режими

Вибираємо блендер з урахуванням швидкості та управління

Ті, хто часто готує, знають, що кожен із процесів має виконуватися з певною швидкістю. Наприклад, при приготуванні домашнього майонезу необхідно чергувати високі та низькі оберти вінчика. А для змішування продуктів у низькій посудині потрібна низька швидкість, щоб вони не розліталися навколо. Перебивати овочі та подрібнювати м'ясо зручніше на високій швидкості. Тому під час вибору обладнання, звертайте увагу на те, який тип керування передбачений виробником, доступні режими та швидкості. Наприклад, залежно від своїх уподобань ви можете вибрати:

  • бендери з сенсорним керуванням та електронною панеллю, програмувати їх роботу можна легким дотиком до екрана або натисканням кнопки;
  • блендер з механічним регулятором — такі моделі більш стійкі до перепадів напруги та інших навантажень. Вони оснащені поворотним регулятором або слайдерами.

Найчастіше блендери з механічним керуванням можуть працювати лише у 2 режимах — стандартному (за якого швидкість регулюється плавно або ступенево) та турбо, коли двигун обертається на максимальній швидкості протягом короткого часового періоду. Рідше заглибні моделі оснащені імпульсним режимом, за якого чергуються короткочасні запуски та зупинки двигуна. У той час як блендери з сенсорною та електронною панеллю керування можуть мати значно більше режимів. Серед них найпопулярніші — приготування смузі, подрібнення льоду, пюрування, подрібнення горіхів. Деякі моделі можуть виконувати не лише механічну обробку продуктів, а й здійснювати термічну. Якщо ви любите готувати, зверніть увагу на блендери з дисплеєм, так вам буде простіше задавати та контролювати час обробки, температуру нагрівання та інші параметри.

Комплектація та функціональність

Який вибрати блендер за комплектацією

Коли ми підбираємо блендер, який зможе максимально задовольнити потреби клієнта, ми завжди уточнюємо, які завдання потрібно з його допомогою вирішувати. Наприклад, тим, хто:

  1. Любить готувати салати (олів'є, вінегрет, столичний) та інші страви, в яких необхідна нарізка, рекомендуємо обирати блендери з насадкою для нарізання кубиками та соломкою.
  2. Часто готує піцу, різні соуси, підливи — підійдуть моделі з насадками для нарізки слайсами та натирання, шинкування, спіралізаторами.
  3. Випікає торти та пироги, готує креми, муси та іншу кондитерку, надійними помічниками стануть блендери з вінчиком для збивання (1 або 2-ма), насадками для замішування тіста.
  4. Любителі молочних коктейлів, свіжих смузі, напоїв з льодом оцінять блендери зі спінювачами молока, подрібнювачами льоду, насадками для приготування смузі, шейкерами.
  5. Мами маленьких діток, а також ті, хто готує м'ясні та рибні страви, зможуть оптимізувати процеси, купивши блендер із насадкою-подрібнювачем (міні або великим). Найчастіше продукти рубаються лопатевими ножами. Багато виробників пропонують 2-лопатеві модулі, але для швидкого та рівномірного подрібнення оптимальні моделі ножів з 3 та більше променями.

Якщо ви розглядаєте для купівлі модель блендера з двома чашами для подрібнення, звертайте увагу на їх об'єм, висоту розміщення ножа над дном — від цього залежить наскільки якісно перероблятимуться продукти, що потрапили донизу, та те, яким буде ступінь вашої участі в отриманні однорідної маси.

Також є варіанти з млинами, насадками для пюрування та навіть блендери з функцією м'ясорубки. Рекомендуємо обміркувати, які з функцій для вас актуальні (будуть потрібні регулярно), а які насадки залишаться «припадати пилом» у шафі. Враховуйте, що чим більше в базовому комплекті елементів, тим вищою буде вартість блендера.

Рекомендуємо товар
Tefal BL985A31
В наявності
Блендер Tefal BL985A31
Написати відгук
Виробництво: Китай | Потужність, Вт: 1300 | Кількість швидкостей: 10

Матеріали виготовлення корпусу та насадок

Перш ніж ухвалити рішення , який вибрати блендер, вивчіть, з яких матеріалів зроблено корпус пристрою, чаші та робочі насадки. Від цих параметрів залежить довговічність та надійність пристрою, те, з якими продуктами та в яких обсягах ви можете працювати.

Який блендер краще вибрати за матеріалом

Хоча моторний відсік (корпус) не бере безпосередньої участі в перероблюванні їжі, ви можете вибрати:

  • блендери з нержавіючої сталі — надійні та довговічні, стійкі до стирання та механічних впливів на корпус. До того ж метал краще відводить тепло;
  • обладнання з комбінованим корпусом, у якому поєднуються металеві пластикові та навіть скляні елементи;
  • пристрої з корпусом із пластику, різних кольорів та відтінків. Наприклад, чорні блендери, за якими простіше доглядати, під час роботи з «кольоровими» продуктами їх забарвлення менш помітне. Рожевий, червоний, салатовий, синій блендери можуть стати доповненням інтер'єру.

Вибір матеріалу основи — скоріше справа смаку кожного. На нашу думку, важливо, щоб у занурювального блендера корпус, у якому розміщений двигун, був легким та не ковзав у руках. А під час купівлі стаціонарної моделі бажано, щоб основа (корпус) мала якомога більшу площу внизу, антиковзні ніжки та достатню вагу, щоб під час роботи блендер не сповз зі столу та не перекинувся.

Чаші, що входять до комплекту, можуть бути виконані з:

  1. Харчового пластику. Такі чаші мають малу вагу (що актуально для фітнес-моделей), коштують відносно недорого. Але в них не рекомендується подрібнювати гарячу їжу.
  2. Скло. Скляні глечики можуть коштувати дорожче, не вбирають запахи та не забарвлюються під час використання.
  3. Термоскло — підійде тим, хто часто готує пюре, крем-супи та інші страви, де необхідно працювати з гарячими продуктами.
  4. Метал. Металеві глечики стійкі до механічних впливів та високих температур, надійні та довговічні, але часто коштують дорожче за інші варіанти.
  5. Керамічні чаші мають стильний вигляд, досить легкі та практичні, але дорогі.

Під час вибору блендера важливо поцікавитися не тільки матеріалами, з яких виготовлено чашу, а і її об'ємом.

Хоча деякі виробники комплектують свої пристрої насадками із пластику, все ж краще віддавати перевагу металевим робочим елементам. Якщо у вас немає часу порівнювати різні товари, вивчати нюанси та відмінності, тоді ви можете вибрати 1 з моделей, яка увійшла до рейтингу найкращих блендерів. Під час його складання експерти вивчили характеристики безлічі пристроїв, провели порівняння та тестування техніки, щоб розповісти вам про найфункціональніші та найнадійніші агрегати.

Інші параметри блендерів

Важливі критерії вибору блендера

Комфорт експлуатації залежить від безлічі параметрів, серед яких:

  • ємність акумулятора у бездротових моделей, наявність індикатора рівня заряду вбудованої АКБ;
  • довжина кабелю та наявність відсіку для його зберігання, петля для підвішування;
  • захисні функції, наприклад, є блендери із захистом від перегрівання та перевантаження, накладками, що запобігають зісковзуванню та інші;
  • вбудовані ваги, функція підігріву та підтримки тепла, автовідключення;
  • можливість мити деталі в посудомийній машині та інші особливості.

Виробник блендерів

Якого бренду вибрати блендер

Маючи багаторічний досвід продажів, ми дійшли висновку, що за інших ідентичних параметрів, краще віддавати перевагу товарам від іменитих брендів. Всесвітньо відомі виробники, які спеціалізуються на кухонній техніці, дорожать своєю репутацією. Тому використовують якісні, екологічні комплектуючі та контролюють процес виробництва. Вони розвивають сервісні мережі, пропонують додаткову комплектацію до своїх агрегатів та дають на них гарантію. Рекомендуємо звернути увагу на блендери Sencor, Bosch, Gorenje, KitchenAid.

Як правильно вибрати блендер — щоб він був максимально ефективний

Попри те, що ринок переповнений пропозиціями та можна розгубитися, правила вибору блендера досить логічні. Щоб не помилитися, ви можете послідовно визначатися з основними параметрами.

Рекомендації по вибору блендера

Ми рекомендуємо враховувати наступні важливі критерії вибору блендера:

  1. Конструкція. Вам потрібно вирішити — потрібна стаціонарна модель (корпус стоїть на столі, а чаші з ножами одягаються на нього) або занурювальна (мотор інтегрований у ручку, працювати можна, змішуючи та подрібнюючи продукти в різних ємностях).
  2. Потужність двигуна. Для змішування рідких інгредієнтів та збивання кремів достатньо моделей на 300-1000 Ват. А тим, хто планує також подрібнювати м'ясо, готувати різноманітні салати, замісити в'язке тісто, рекомендуємо розглянути блендери на 1200 Ват та більш потужні пристрої.
  3. Функціональність та комплектація. Якщо ви не плануєте шинкувати, нарізати кубиками та соломкою, спіральками й тонкими слайсами, не варто переплачувати за ці насадки. Вибирайте блендер, комплектація якого буде вами максимально потрібна.
  4. Матеріалу, з якого виготовлені деталі блендера. Тут більше уваги рекомендуємо приділити чашам та вінчикам, ножам та іншим насадкам. Металеві робочі елементи надійніші та зносостійкіші, ніж пластикові. Глечики із пластику легші за скляні та металеві, але вони можуть вбирати запахи та не призначені для гарячих продуктів. Матеріал, з якого виготовлений корпус, має невеликий вплив на функціональність та надійність. Тут скоріше все залежить від уподобань, одним подобаються білі блендери, іншим чорні, кольорові або виконані з нержавіючої сталі.
  5. Інші характеристики. Кожен виробник прагне зробити свою техніку не лише функціональною, а й ергономічною, безпечною та простою у використанні. Тому після того, як ви визначитеся з основними технічними характеристиками, ознайомтеся з особливостями вподобаних моделей.
  6. Виробник. Віддавайте перевагу техніці від відомих брендів, які дають гарантію на свій товар.

Що ще враховувати при виборі блендера

Якщо ви плануєте перемелювати багато м'яса, риби, сирих овочів, для цих завдань краще підібрати електром'ясорубку. Перед купівлею блендера рекомендуємо порівняти декілька моделей, подивитися фотографії, вивчити опис товару. Якщо залишаться питання щодо характеристик, комплектації або експлуатації, звертайтеся за консультацією до експертів Венкон. Сподіваємося, що наша стаття та рекомендації щодо вибору блендера допомогли вам визначитися, яке обладнання буде оптимальним саме для вас.

Рекомендуємо товар
KitchenAid 5KSB4026EIB
В наявності
Блендер KitchenAid 5KSB4026EIB
Написати відгук
Виробництво: США | Потужність, Вт: 1200 | Матеріал корпусу: метал | Кількість насадок, шт: 1 | Кількість швидкостей: 5