Людство буває вкрай винахідливим, і найгеніальніші творіння з'являються саме тоді, коли з'являється справжня потреба. Коли люди навчилися добувати їжу у великих кількостях, виникло питання – як зберігати багато їжі, щоб вона не зіпсувалася? На думку сучасній людині прийде очевидне рішення – купити холодильник. Але сотні років тому це було неможливо. Розберемося в цій статті в тому, хто винайшов холодильник, які відкриття передували цьому, як еволюціонувала ця техніка до такого стану, як ми бачимо її зараз.
Історія винаходу холодильника – перші спроби зберегти їжу
Для людини в будь-яку епоху їжа була необхідним ресурсом. Тому вона стає головним пріоритетом будь-якого суспільства. Зараз ми можемо легко піти в магазин, придбати потрібну кількість будь-якої їжі та зберегти її в холодильнику, встановленому вдома. Однак раніше їжу добували складнішими шляхами – полюванням або землеробством. Тому вона набувала більшої цінності.
Люди прагнули отримати якомога більше їжі, щоб мати впевненість у завтрашньому дні. Тому стало необхідно придумати спосіб її зберігання – м'ясо, овочі та фрукти у звичайних умовах можуть залишитися придатними до вживання лише протягом кількох днів, а іноді й годин.

Перед тим, коли було створено перший холодильник і його прообрази, люди намагалися зберегти м'ясо, піддаючи його копченню або солінню. І справді, термін зберігання збільшувався, проте не так на довго, як хотілося б, і смак продуктів був уже не таким. Навіть сучасний однокамерний холодильник впорався б із завданням зберігання м'яса набагато краще, ніж його обробка.
Відповідаючи на запитання, коли та де придумали холодильник, можна назвати Стародавній Рим та імператора Нерона. Але, звісно ж, це був далеко не той пристрій, який усім нам звичний. Це була яма, льох, який наповнювався льодом і снігом. Для теплоізоляції використовувалися шкури тварин, солома та інші матеріали. А також вхід у приміщення щільно закривався. Римляни добували лід у гірській місцевості та транспортували його до своїх поселень.
Аналогічна історія створення холодильника була й в інших регіонах та епохах, не тільки в Європі. Згодом люди приходили до ідеї зберігати в добре ізольованому приміщенні сніг, лід і поміщати там продукти. В інших народах також добували сніг і лід із гірських регіонів або просто в холодну зиму з тієї ж місцевості, де проживали. За необхідності, можна було створити аналогію сучасного двокамерного холодильника – в одній частині льоху зробити мінусову температуру для заморозки, в іншій – теплішу. За правильної організації лід міг зберегтися в таких "льодовиках" упродовж усього теплого сезону та вберегти продукти від псування.
Зберігання м'яса в холоді стало чудовою альтернативою для соління і копчення. Термін зберігання підвищувався, а смакові якості не змінювалися. Перевагою також було й те, що льох можна зробити будь-якого розміру, і зберегти туди таку кількість продуктів, яка не влізе навіть у холодильник заввишки 200 см.

Коли було винайдено холодильники – перші прототипи
З розвитком технологій, людство отримало нові інструменти для розробки більш досконалих винаходів. У багатьох джерелах Томас Мур позначається як той, хто придумав холодильник як один із прототипів сучасного побутового пристрою. Саме він ввів у лексикон слово "холодильник". Хоч і за конструкцією його винахід значно відрізнявся від сучасного.
Томас Мур жив у США і займався бізнесом із виробництва та продажу масла. У 1803 році, щоб розширити свою діяльність, він почав постачати продукцію в дальні регіони. Однак, оскільки винайшли холодильник тільки через 250 років, з'явилася проблема зберігання масла під час перевезення. Томас Мур створив свою конструкцію переносного холодильника без морозильної камери:
- масло поміщалося в герметичний короб зі сталі;
- короб покривався з усіх боків шкурами кролика;
- все це поміщали в дерев'яний ящик із кедра;
- для досягнення більшого ефекту міг використовуватися лід.
Це дало змогу бізнесмену розширити діяльність на багато інших районів, уникаючи псування продукту. Тому, відповідаючи на запитання, де винайшли холодильник, який реально використовували на практиці, можна сказати, що це сталося на Дикому Заході. Саме холодильник Мура приніс реальну практичну цінність і допоміг у розвитку бізнесу. Але це випадковий винахід, який з'явився через потребу людини знайти метод.
Більш науковий, і, мабуть, найперший підхід до цього був зроблений трохи раніше в 1748 році. Вільям Каллен (Великобританія) досяг зниження температури шляхом поміщення діетилового ефіру в умови низького тиску (в посудину з відкачаним повітрям). У результаті ефір закипів за кімнатної температури й утворив холод. Це стало відправною точкою, яка надихнула багатьох вчених на продовження розробок. Однак до сучасного інверторного холодильника залишалося ще понад два століття. І дослідження встало в глухий кут через недостатній розвиток технологій наприкінці 18 століття.

Із середини 19 століття винахід набув більшого прогресу й почав, хоч і дуже повільно, наближатися до того, що ми бачимо зараз у вигляді окремостоячого холодильника. Це сталося завдяки різкому науковому прогресу в Європі та США. Значущими подіями цієї епохи в цій галузі були такі:
- Одну з яскравих спроб, що демонструють те, як працювали холодильники на зорі свого створення, здійснив учений Фердинандо Каре (Франція). Він винайшов машину, що генерує лід за допомогою абсорбції аміаку. Таким чином, Каре вдосконалив стародавній спосіб охолодження – в льохах з льодом. Завдяки його винаходу необхідність у видобутку льоду та снігу відпала.
- Олівер Еванс (США) використовував стиснення пари для досягнення низької температури. Однак він не довів свій винахід до кінця у зв'язку зі своєю смертю. Цієї честі вшанував його послідовник Якоб Перкінс. Він завершив винахід, перетворивши його на те, що можна було віддалено назвати класичним холодильником, але недостатньо досконале для побутового застосування і серійного виробництва.
- Джон Горі (США) винайшов апарат для генерації штучного льоду. Він міг використовуватися як для зберігання продуктів усередині своїх камер, так і для охолодження приміщень. Також у його винаході використовувалася циклічна компресія, яка застосовується в кожному сучасному холодильнику.
- Карл фон Лінде (Німеччина) зміг об'єднати досягнення багатьох своїх попередників. Його можна назвати тим, хто зробив перший холодильник промислового масштабу. Його винахід отримав попит на фермах та інших підприємствах, які заготовляють м'ясо. Суть роботи була та сама – абсорбція аміаку та циклічна компресія. Це були великі та об'ємні агрегати, тому в ті часи питання про те, як встановити холодильник на домашній кухні, навіть не виникало – вони на це не були розраховані.
Хто винайшов перший холодильник
І попри те, що винахід холодильника відбувався в сукупності багатьма людьми з різних країн, у різний час, і кожним із них керували свої мотиви, у цього пристрою є офіційний творець, якому й належить ідея. Це Альберт Маршалл (США), який створив холодильник з аміачною абсорбцією, циклічною компресією і запатентував його. Відповідаючи на запитання, в якому році винайшли холодильник, можна називати 1899-й – рік отримання патенту. Саме цей пристрій став офіційним прабатьком, з якого в результаті з'явилися окремі, вбудовувані холодильники, моделі з однією або декількома камерами та багато інших.
Історія розвитку холодильників у 20-му столітті
І все ж до наших, сучасних холодильників, залишалося ще понад сотню років, за які відбулося багато змін у науці. Двадцяте століття ознаменувало другу революцію у винаході холодильників.
З 1913 року почалося виробництво холодильників для потреб промисловості. Вони коштували дорого й дозволити їх могли собі дозволити тільки великі корпорації, що займаються виробництвом харчових продуктів і напоїв. Холодильники на три камери тоді були не дивні. Були моделі та з великою кількістю відсіків, адже вони були великими.
У 1926 році знаменитий Альберт Ейнштейн і його учень Лео Сілард розробили та створили сучаснішу конструкцію холодильника, який був запатентований Альбертом Маршаллом. Однак у всіх цих холодильників було дві значущі проблеми, які не давали змоги використовувати їх удома:
- вони були дуже галасливі;
- вони використовували для охолодження токсичні речовини.

Хто і коли винайшов перший холодильник, який можна використовувати вдома? Це був Крістіан Стінструп (Данія). Його винахід не був таким галасливим і був абсолютно безпечним, бо не містив токсичних речовин. Водночас учений запатентував свій винахід, а потім продав патент компанії General Electric. Людство наблизилося до створення сучасних і комфортних моделей, які можна включити до рейтингу найкращих холодильників.
Відповідаючи на запитання, в якому році з'явилися холодильники для дому, можна назвати 1927-й, коли General Electric запустило "домашню фабрику холоду" в серійне виробництво. Ось тільки попри всі переваги апарату, був він далеко не в кожній сім'ї, оскільки коштував дорожче за автомобіль. Холодильник називався Monitor-Top і було продано близько 1 мільйона екземплярів по всьому світу.
З 30-х років для охолодження в контурах холодильників почав використовувати холодоагент фреон, які досі застосовують у будь-якій охолоджувальній техніці. 40-ті роки – це той час, коли з'явилися холодильники з двома камерами – друга була морозильним відділенням, де була мінусова температура. Там можна було заморожувати продукти. Також у цю ж епоху почали з'являтися окремі морозильні камери.
З 1937 року на Харківському тракторному заводі почалося виробництво першого серійного холодильника, який продавався на території сучасної України. Це була модель ХТЗ-120. Досить великий (120 л) і надійний для тих часів холодильник, який коштував прийнятних грошей.

Еволюція та історія холодильника в сучасну епоху
У 1987 році світу було представлено перший серійний холодильник No Forst. Попри те, що це стало одним із найбільш значущих проривів у розвитку технології домашнього охолодження, їй не вдалося повністю замінити класичні холодильники й донині.
Наприкінці 20-го, на початку 21-го століття холодильники набули стрімкого розвитку. Зі значущих досягнень можна відзначити таке:
- На цей час на ринку є кілька десятків виробників, які випускають холодильники. Це створює здорову конкуренцію, стимулює розвиток технологій і запобігає зростанню цін.
- Зараз холодильник – це не просто засіб для зберігання продуктів, а й предмет інтер'єру. Тому виробники випускають моделі в різних дизайнах і кольорах. Споживачі можуть вибрати варіант, який ідеально увіллється в інтер'єр кухні. І це дуже важливо, адже холодильник зазвичай дуже великий.
- Поступово холодильники зі звичайним компресором замінюються більш досконалими інверторними. Вони забезпечують кращу продуктивність, підтримують точніше температуру, а також показують більш тривалий термін служби.
- З галасливого і ресурсомісткого агрегату сучасний холодильник перетворився на акуратний пристрій з тихим мотором, який споживає мало енергії. Виробники пропонують моделі з класом енергоспоживання A+++, A++, A+ та інші.
- Сучасний ринок сповнений моделей різного розміру. Можна вибрати компактний маленький холодильник до 99 см заввишки, який легко поміститься навіть у малогабаритній кухні. Або дуже велику модель, висотою понад 2 метри, в якій можна зберегти їжу для великої родини.
- Крім цього, виробники випускають холодильники, які відрізняються і за багатьма іншими параметрами: кількість камер, дверцят, конструкція дверцят, спосіб установлення, наявність додаткових корисних функцій, різні способи управління та інші.
Тепер ви знаєте, в якому році було створено перший холодильник, які люди зробили свій внесок у розвиток цього пристрою. За триста років він з простої коробки з льодом і шкурами перетворився на технологічний пристрій, що працює роками без ремонту і не викликає ніяких складнощів під час експлуатації. І сьогодні у нього є так багато різних характеристик і класифікацій, що вибрати відповідний холодильник без поради експертів буде складно.
