Міксер незамінний на кухні. Цей інструмент полегшує працю, прискорює процес приготування страв і робить його більш продуктивним і якісним. Але перш ніж купити міксер, необхідно розібратися в тому, які вони бувають, за якими параметрами відрізняються. Сучасний ринок пропонує моделі, у яких безліч характеристик. Щоб інструмент відповідав усім вимогам і зміг вирішити всі поставлені завдання, слід зробити правильний вибір – розглянемо як підібрати міксер.
Як вибрати міксер за типом: ручний або стаціонарний
Міксери можна розділити на дві категорії - ручні та стаціонарні. Вони відрізняються за вартістю, можливостями, конструкцією, зручністю експлуатації в тих чи інших умовах. Тому почати вибір слід з визначення типу за цією властивістю.
Ручний міксер
Недорогим і класичним варіантом є ручний міксер. Щоб скористатися ним, потрібно тримати його в руках над чашею, в якій знаходиться інгредієнт. Весь час, поки міксер працює, він має перебувати в руках. У такої моделі є незаперечні переваги:
- під час роботи ручним міксером можна обертати та рухати ним у посуді як завгодно, щоб забезпечити краще змішування інгредієнтів;
- він компактний, тому його легко зберігати в кухонній полиці, він не займе там багато місця;
- насадки ручного міксера легко знімаються і миються, є навіть такі, які можна помити в посудомийній машині;
- згідно з нашим дослідженням, у ручних міксерів набір насадок набагато більший, ніж у стаціонарних, тому в них більший функціонал;
- під час роботи з такою моделлю ви самі можете вибрати відповідний за розміром і матеріалом посуд для замішування інгредієнтів, у стаціонарних – посуд постачається в комплекті і його не можна замінити;
- більшість таких міксерів коштують дешевше за стаціонарні.
Деякі недоліки у нього також є. Ручний міксер погано підходить для тривалих змішувань інгредієнтів. Тримати в руках цей інструмент понад 20 хвилин уже буде утомливо. Також таким міксером буде важко замішати густі за консистенцією інгредієнти.
Стаціонарний міксер
Складнішим інструментом, який встановлюється на стіл і зазвичай більше не пересувається звідти, є стаціонарний міксер. Він складається з міксера, посуду для замішування і платформи, на якій це все знаходиться. Насадки опускаються в посуд і відбувається змішування. Більшість моделей під час роботи можуть рухати насадками по колу посуду. А деякі навіть можуть обертати самим посудом для більш ефективного змішування. Це називається планетарний міксер, який має складнішу конструкцію. Такі використовуються для більш густих інгредієнтів.
Виходячи з конструкції стаціонарного міксера, можна визначити кілька його переваг:
- Почавши замішування інгредієнтів, не потрібно тримати міксер у руках. Можна відійти від нього, щоб виконати якісь інші кулінарні завдання. А потім просто в потрібний момент вимкнути його. Зазвичай такі міксери оснащуються захистом від перегрівання, який запобігає ламання інструмента.
- Стаціонарний міксер легко впорається з тривалою роботою і великими обсягами.
До недоліків потрібно віднести великі розміри – встановивши стаціонарний міксер, ви його вже не будете переміщати й він займе місце. Також у нього не можна поміняти посуд для замішування і працювати він може тільки з тим, що передбачений конструкцією. І якщо чаша занадто велика, а вам потрібно замішати небагато інгредієнтів, то такий міксер уже не підійде.
Крім цього існують комбіновані міксери, які поєднують у собі й ручні, і стаціонарні. Коли інструмент працює в стаціонарному режимі, він стоїть на своїй платформі на столі та перемішує у своєму посуді інгредієнти. За потреби сам міксер можна зняти з платформи й використовувати як ручний у будь-якому іншому посуді.
Те, який міксер вибрати, залежить від ваших потреб та умов експлуатації. Ручний міксер – це хороший вибір для компактної кухні, де мало місця. Також він підійде для випадків, коли замішувати потрібно не часто і не багато. Такий тип є найчастішим вибором, тому що вдома зазвичай виникає потреба саме в такому інструменті й стаціонарний буде зайвим.
Стаціонарний міксер із чашею купують зазвичай для просторих кухонь, де потрібно працювати з великими об'ємами інгредієнтів і робити це часто і довго. У тому числі вони застосовні на професійних кухнях у закладах громадського харчування або виробничих цехах.
Вибираємо міксер кухонний за потужністю
Потужність – це також один із важливих критеріїв. Що більше Ват буде в моторі міксера, то:
- більшу кількість інгредієнтів можна змішати;
- щільніші інгредієнти можна змішати;
- більша вага інструменту;
- більша його вартість;
- більша витрата електроенергії.
У будь-якої побутової техніки витрата електроенергії залежить від потужності. Але оскільки міксер зазвичай працює недовго (менше ніж 30-40 хвилин), цей параметр рідко береться до уваги. Виняток становлять тільки професійні моделі, які можуть вмикати надовго.
Який вибрати міксер за потужністю залежить від того, які завдання перед ним ви будете ставити. На наш досвід ручні моделі зазвичай мають потужність до 300 Вт і вони подужають замішування тіста середньої консистенції вагою до 1 кг – функції, що перевищують цю за складністю, рідко зустрічають у домашніх умовах. Для дому можна також купити малопотужні міксери на акумуляторах на 100-200 Вт. Їхня зручність у тому, що немає дроту, який йде від розетки, та можна користуватися інструментом у будь-якому місці кухні.
Якщо міксер потрібен потужніший, то вибирати необхідно зі стаціонарних, потужність яких може бути до 700 Вт. Такі інструменти можуть замішати щільне тісто вагою до 3-4 кг. І ці завдання часто виникають тільки у виробничих потребах. Висока потужність позначається і на інших властивостях – витраті електрики, вазі та ціні.
Як правильно вибрати міксер за кількістю швидкостей
Залежно від використовуваних інгредієнтів і бажаного результату, потрібно використовувати різні швидкості змішування. І в деяких випадках навіть на різних етапах замішування швидкість має бути різною. Кожен, навіть найбюджетніший, сучасний міксер оснащується регулюванням швидкості.
Зазвичай швидкостей може бути 2-10. Те, який міксер краще вибрати за цим параметром, залежить від ваших потреб. Для більшості завдань на домашній кухні вистачає 5-6 швидкостей. Професійні міксери оснащуються більшою їх кількістю. У деяких моделях також є функція повільного старту, що дає змогу почати замішування поступово, плавно, не розбризкуючи інгредієнти.
Також на ринку присутні міксери з імпульсним режимом. У ньому швидкість обертання вінчиків залежить від того, наскільки сильно натиснута кнопка. Це дає змогу тонко контролювати швидкість і регулювати її на різних етапах. В таких моделях також є можливість встановити стабільні постійні швидкості.
Які потрібні насадки: рекомендації щодо вибору міксера
Різний набір насадок перетворює міксер на багатофункціональний інструмент. У результаті можна придбати лише один пристрій і заощадити на купівлі інших. Важливі критерії вибору міксера кухонного містять підбір моделі за кількістю і типом насадок. Ось які вони бувають:
- Вінчики. Обов'язкова насадка, яка є в будь-якому міксері. Являє собою пару елементів зі сталі, що збивають рідкі інгредієнти, наприклад, сметану, яйця, тісто для млинців та інші.
- Гачки. Міксери з насадками для тіста у вигляді гачків перемішують більш густе тісто, наприклад, для пирогів, кексів тощо. Являють собою пару сталевих гачків. Такими насадками також оснащується кожна модель міксера.
- Для пюре. Така насадка зазвичай є тільки в ручних моделях. Вона являє собою диск, який, обертаючись, розчавлює овочі, фрукти. Використовується для створення пюре, мусів і соусів.
- Насадка у вигляді блендера. Являє собою диск із ножами та захисним ковпаком. З його допомогою міксер може подрібнювати інгредієнти. За ефективністю і зручністю експлуатації це не можна порівняти зі справжнім блендером, який створений спеціально для цієї функції. Але все ж, якщо такі операції потрібно робити не часто, то можна не купувати окремий інструмент для цього, а скористатися саме міксером із насадкою блендер.
- Сито. Також насадка для ручних міксерів. Вона використовується для просіювання борошна, ягід, круп або інших дрібних інгредієнтів. Хороший варіант для ефективної обробки великої кількості продуктів.
- Для коктейлів. Насадка використовується для делікатного змішування невеликої кількості інгредієнтів під час виготовлення коктейлів. Також присутня тільки в ручних моделях.
- Електроніж. Дозволяє нарізати м'які продукти – хліб, овочі та інші. Хороший вибір для організації красивої подачі страв.
- Лопатки. Такими насадками оснащуються стаціонарні високопотужні міксери. Вони використовуються для замішування густих продуктів, наприклад, глазурі та подібних.
- Подрібнювач. Являє собою диск з дрібними ножами, є аналогом ручної терки. Міксер із подрібнювачем дає змогу ефективно обробити інгредієнти для виготовлення соусів, фаршу або іншого.
Правила вибору міксера за об'ємом чаші
Дивитися на об'єм чаші потрібно при виборі стаціонарного міксера, оскільки вона в ньому не замінна. Як показали наші тести чаші на 2-2,5 л вистачить для приготування інгредієнтів на страву для 2-3 порцій. Якщо потрібно пригостити 4-6 осіб, то потрібна чаша на 3-3,5 л. Стаціонарні міксери професійного рівня і планетарного типу можуть оснащуватися набагато більшими чашами – 10-100 л і більше. Зі зростанням об'єму чаші збільшується і потужність міксера, а з нею і все інше: вага, ціна, витрата енергії.
Як вибрати міксер за матеріалами
Якщо підбираємо міксер за матеріалом, що обирати можна із пластику, металу і скла. У кожного свої плюси та мінуси:
- пластик недорогий, легкий, легко миється, не піддається корозії, з нього не злазить фарба, але водночас у нього невеликий запас міцності;
- метал важчий, дорожчий, може піддаватися корозії, з нього може злазити фарба (якщо він пофарбований), він може дряпатися, але він ніколи не трісне;
- скло не дряпається, не піддається корозії, але крихкіше відносно металу і пластику, переваги матеріалу в тому, що можна бачити всю товщу інгредієнтів, що замішуються, для оцінки їхнього стану.
При виборі матеріалу потрібно дивитися на якість виготовлення, а не вигляд. Як пластик може виявитися міцним і довговічним, так само і метал може втратити свій вигляд і пошкодитися в перший час експлуатації. Тому довіряйте надійним і перевіреним виробникам.
Види міксерів за іншими параметрами
Міксери можуть відрізнятися один від одного і за іншими параметрами, які також мають певний вплив. Від них залежить вартість, довговічність і сфера застосування інструменту. Вивчивши рейтинг найкращих міксерів, ви помітите, що вони відрізняються за багатьма властивостями. До впливових належать такі:
- З брендів особливу увагу споживачів заслужили Bosch, Braun, Phillips, Kenwood і Tefal. Крім міксерів ці знамениті виробники пропонують кухонні інновації та девайси, які оцінить кожен користувач. Купуючи продукцію цих заводів ви отримуєте гарантію якості.
- Якщо обираєте модель з великою кількістю насадок, то придивіться до міксерів, у яких є спеціальний відсік для їхнього зберігання. Так вони ніколи не загубляться і будуть компактно розташовуватися в зручному та надійному місці.
- Також зверніть увагу на кількість гнізд для встановлення насадок. У ручних міксерах їх зазвичай тільки два, і цього достатньо для всіх робіт. У стаціонарному може бути до чотирьох гнізд.
- Насадки можуть встановлюватися в гнізда по-різному, і найкомфортніший і найнадійніший варіант – фіксація за допомогою кнопки. Найпростіший – без кнопки, потрібно просто вставити їх. Якщо побоюєтеся, що насадка під час роботи випаде, то розгляньте моделі із захисною функцією, які відключають міксер у такій ситуації.
- Для забезпечення компактності та комфорту під час зберігання, можна вибрати модель з відсіком для шнура живлення або акумуляторну, в якої шнура немає взагалі. Якщо ж обираєте модель із живленням від мережі, то переконайтеся в тому, що довжина шнура відповідна, щоб дотягнутися від найближчої розетки до місця, де ви працюватимете.
- Режим turbo в деяких моделях міксерів дає змогу працювати йому деякий час на максимальній потужності. Це необхідно для тих випадків, коли інгредієнти мають щільну консистенцію і погано перемішуються на звичайній швидкості. Моделі з режимом turbo часто оснащуються захистом від перегріву. Якщо температура мотора досягне критичної, то міксер відключиться. Увімкнути його можна буде після охолодження.
Тепер ви знаєте, які бувають міксери, які характеристики відрізняють їх один від одного і можете собі уявити, яку модель вам краще придбати. Оцініть свої потреби, зіставте вибір із технікою, яка вже у вас є, і зробіть оптимальний вибір. Якщо у вас велика кухня, то варто вивчити, яку ще техніку там можна встановити. Це дасть вам змогу готувати з більшим задоволенням і комфортом.