Смачна ароматна кава — чудовий спосіб підбадьоритися, підняти настрій, порадувати свої смакові рецептори. На те, яким буде напій, впливає безліч чинників, серед яких якість та тип бобів, обладнання, що залучений в процесі приготування (кавомолки, кавоварки та кавомашини), вода та різні добавки (молоко, цукор, сиропи). Наші клієнти часто ставлять запитання — яку воду заливати в кавомашину, чи можна використовувати водопровідну або потрібна бутильована. Щоб вам було простіше орієнтуватися в тому, як якість води впливає на смак кави з кавомашини, ми підготували цю статтю. У ній ми розповімо яка вода для кавомашини більше підходить та чому.
Яку воду заливати в кавомашину — на що звертати увагу під час вибору
Хоча в Україні за законодавством компанії, які постачають воду споживачам, повинні проводити попереднє очищення, її якість залишає бажати кращого. Тому багато хто помічає, що водопровідна вода має запах хлору, болота, заліза, сірководню. А за її тривалого контакту з сантехнікою та іншими поверхнями, на них залишається білий або жовтий наліт, накип та інші забруднення. Усунути всі ці проблеми можна, проводячи попередню водопідготовку та встановивши на кухні для отримання питної води фільтр зворотного осмосу. Але далеко не всі готові до такого рішення. Обговорюючи в офісі з колегами, яка вода для кавоварок потрібна, ми дійшли висновку, що вона має відповідати таким вимогам:
- Колір та запах. Найкраща вода для кави — це та, яка не має механічних домішок (прозора) та нічим не пахне. Це стосується не тільки земляного, болотистого, сірководневого, аміачного або запаху металу, а й хлору. Якщо у води вже є хоч якийсь запах, то навіть якщо ви виберете кращу кавомашину (кавоварку) для дому або в ресторан, аромат напою буде далекий від ідеального.
- Мінералізація. Відповідно до інформації, яка викладена в СанПіН України, мінімальний рекомендований рівень мінералізації у води 100 мг/л, а максимальний — 1000 мг/л. Оптимальним для щоденного вживання в їжу вважається 200-400 мг/л. При цьому, що більше речовин розчинено у воді, то менше вона здатна прийняти додаткових домішок, отже кава завариться гірше. Тому для приготування ароматного напою в автоматичних та ріжкових кавомашинах оптимально використовувати воду з рівнем мінералізації 100-150 мг/л.
- Кислотність. Оптимальним для питної води вважається показник pH — 7. При цьому якщо він у діапазоні 6,5-7,5, найімовірніше, ви не відчуєте це під час вживання води в їжу в сирому вигляді, в чаї та каві. Якщо pH буде нижчим за 6, то велика ймовірність, що напій гірчитиме, а якщо pH буде вищим за 8, то може з'явитися кислий присмак у напоїв. Рівень ph води в пляшках, як правило, вказують виробники на упаковці, він може варіюватися в діапазоні 3-10.
- Лужність — рівень негативних іонів у воді, з одного боку, врівноважує кислотність, але з іншого, за надлишку карбонатів та гідроксидів, екстракція смаку кавових бобів значно знижується. Оптимальною для застосування в ріжкових, автоматичних, крапельних кавомашинах вважається вода, в якій кількість лугу не перевищує 40 мг/л.
- Солі жорсткості. Хоча магній, калій, натрій та кальцій корисні для організму людини, у водопровідній воді найчастіше вони присутні в тій формі, яка не засвоюється організмом людини. При цьому, якщо не контролювати та не регулювати жорсткість води для кавомашини, під час нагрівання на поверхнях Тена та бака для води утворюється накип, який негативно впливає на смак готового напою. До того ж солі жорсткості, потрапляючи в організм людини, призводять до порушень у роботі внутрішніх органів, можуть сприяти погіршенню роботи шлунково-кишкового тракту й утворенню каменів. Оптимальний варіант використовувати для приготування кави в комбінованих, крапельних та капсульних кавомашинах воду з концентрацією солей жорсткості 50-75 мг/л. Якщо жорсткість води в кавомашині вища за ці параметри, смак кави може погіршитися.
Ми перерахували лише основні параметри й описали проблеми, з якими стикаються любителі кави. Більшість із них виявити «на око» неможливо, тому тим, хто хоче насолоджуватися саме ароматом та смаком бобів, а не домішками, що містяться у воді, рекомендуємо провести аналіз якості води, за результатами якого підібрати оптимальний варіант очищувального обладнання.
Якою водою заправляти кавоварку — з крана, бутильованою, фільтрованою або кип'яченою
Кожен кавоман хоч раз, але цікавився, якою водою заливати кавоварку, щоб вона служила довго, а приготований у ній напій був максимально ароматним та смачним. Розберемо можливі варіанти, переваги та недоліки заправки кавоварок водопровідною водою та бутильованою. А також розповімо, чи достатньо просто прокип'ятити воду, яка пройшла системи комплексного водоочищення, або ж необхідна додаткова водопідготовка.

Чи можна використовувати кавомашину без фільтра для води — чим це загрожує
Заправляти кавоварку водою з крана зручно, оскільки:
- такий ресурс завжди під рукою, не потрібно заздалегідь купувати в магазині як бутильовану;
- собівартість нижча, ніж у розфасованої води;
- потребу можна задовольнити в тому обсязі, що необхідно в момент її виникнення.
Але при цьому навіть якщо вода в кран подається з власної свердловини та вміст хлору в ній мінімальний, без відповідної водопідготовки (водоочищення) під час експлуатації кавоварки ви можете виявити, що у відсіку для води осідають нерозчинні домішки та суспензії. ТЕН гірше та довше гріє, бо на ньому утворився накип, кава надмірно гаряча чи має кислий присмак, попри високу якість бобів, що використовуються. Усе це стане наслідком наявності домішок у водопровідній воді. Іноді у користувачів є помилкова думка, що достатньо встановити магістральний фільтр або колону (кабінет) для попередньої водопідготовки, щоб забезпечити себе чистою водою. Так, такі пристрої покращують органолептичні властивості та частково усувають забруднення, але для застосування в їжу все ж бажано здійснювати додаткове очищення води.
Якщо у вас кавомашина з функцією самоочищення, ви можете регулярно активувати її, додаючи у відсіки спеціальні засоби для догляду. Це допоможе подовжити термін служби обладнання, але не надто поліпшить смак та ароматність напою. Коли у наших експертів запитують, чи можна використовувати кавоварку без фільтра для води, ми відповідаємо, що такий варіант припустимий, але ми, з огляду на свій досвід, не рекомендуємо так чинити тим, хто хоче насолодитися смачною кавою та продовжити термін служби обладнання. Тому якщо ви вибрали кавоварку без вбудованої системи водоочищення, тоді рекомендуємо встановити фільтр для очищення питної води.
Чи можна заливати в кавомашину кип'ячену воду
Раніше, коли фільтри для очищення води коштували дорого та були мало представлені на ринку, щоб знизити кількість бактерій, патогенної мікрофлори, хлору та різноманітних домішок, воду спочатку кип'ятили, а потім відстоювали перед використанням у їжу. Цей метод допомагав знизити кількість хлору та механічних домішок, частково зменшити концентрацію солей жорсткості (які у вигляді накипу й осаду залишалися на стінках посуду), допомагав осаджувати інші речовини. Але водночас у більшості випадків смак води все ж змінювався та був гіршим, ніж якщо вона пройшла через фільтр із вугільним картриджем для водоочищення.
До того ж процес водопідготовки з кип'ятінням, охолодженням та відстоюванням вимагає тимчасових витрат та зусиль з боку користувача. А ще під час нагрівання утворюються нові сполуки хімічних елементів, які не завжди осідають під час відстоювання. Використання такої води для приготування напою в кавомашинах з автоматичним капучинатором, для пиття в сирому вигляді та приготування їжі може завдати шкоди здоров'ю, адже низка канцерогенів накопичується в організмі людини з плином часу. Кожен вирішує самостійно, яку воду краще пити — кип'ячену чи фільтровану. Про себе ми можемо сказати, що в офісі та вдома наші експерти вважають за краще використовувати в їжу воду, яка пройшла фільтрацію. Монтаж систем водоочищення, при правильному виборі пристроїв та їх своєчасному обслуговуванні, забезпечує можливість:
- Отримувати необхідний обсяг води безпосередньо в момент виникнення потреби. Вам не потрібно чекати поки кип'ячена вода для кавомашини охолоне та настоїться.
- Економити не тільки час, а й кошти, оскільки для роботи проточних водоочисних фільтрів не потрібні інші ресурси (газ, електроенергія).
- Отримувати воду стабільно високої якості, яка не залежить від тривалості кип'ятіння та відстоювання. До того ж ризик вторинних забруднень мінімальний.

Чи підходить бутильована вода для кавомашини
Перш ніж заповнювати відсік кавомашини бутильованою водою, рекомендуємо уточнити її склад — кількість солей, рівень мінералізації та pH Мінерали та солі, які розчинені у воді, можуть впливати на смак кави та роботу обладнання (накопичуватися на ТЕНі та інших елементах техніки). Тому, навіть якщо ви використовуєте м'яку бутильовану воду з низьким рівнем мінералізації, рекомендуємо вивчити інструкцію до техніки, де описано, як користуватися кавоваркою, з якою частотою потрібно проводити її обслуговування та чищення від накипу й інших елементів, які осідають усередині агрегату.
Виходячи з описаного вище, можна зробити висновок, що найкраща вода для кав'ярні — це та, яка пройшла попереднє очищення від нерозчинних домішок та суспензій, хлору та інших летких речовин, що впливають на органолептичні властивості, пом'якшення та оптимізацію рівня pH. Сучасний ринок удосталь пропонує різні типи фільтрів, від мобільних глечиків до агрегатів, що здійснюють багатоетапну водопідготовку з використанням мембран. Хоча встановлення водоочисного обладнання, як і сервіс зворотного осмосу, регулярна заміна картриджів та робочих елементів вимагають інвестицій, корисний ефект від них перевищує вкладення. Адже чиста вода не лише подовжує термін експлуатації кавоварок, а й забезпечує можливість насолодитися ароматним напоєм, який не завдає шкоди здоров'ю.

Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам зрозуміти, яку воду краще заливати в кавоварку, дізнатися, як визначити жорсткість води для кавомашини та чому такий важливий цей показник. Якщо у вас залишилися запитання про кавомашини, кавомолки та водоочисні системи, ви можете звернутися по консультацію до експертів Vencon у шоурумах, через онлайн форму на сайті та в телефонному режимі.